Home

Achtergrond 178 x bekeken

Frontale treinbotsing België eist 10 levens

Door een frontale botsing tussen twee passagierstreinen zijn maandag bij Halle in België zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, gezegd.

De burgemeester van Halle sprak eerder over twintig doden. Een onbekend aantal mensen raakte, deels ernstig, gewond. De oorzaak van de ramp is nog onbekend. Een passagierstrein reed van Leuven naar 's Gravenbrakel, net onder Brussel, en de andere was op weg van Quiévrain aan de grens met Frankrijk naar Luik. Ze botsten rond 08:45 uur ter hoogte van Buizingen bij Halle frontaal op elkaar. Er zitten nog steeds mensen klem in de wrakstukken, meldden de autoriteiten.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De ravage is enorm. Het treinverkeer vanuit Brussel naar Doornik en Bergen is stilgelegd. De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Parijs rijdt niet, de Thalys uit de Franse hoofdstad wordt omgeleid. Ook de Eurostartreinen naar Londen liggen voorlopig stil, meldde de Belgische televisie.

De lichtgewonden worden overgebracht naar een sporthal in Buizingen; de overige passagiers worden opgevangen in een sporthal in Halle door het Rode Kruis. De burgemeester van Halle heeft een provinciaal crisiscomité opgericht.

De Belgische premier Yves Leterme heeft zijn reis naar de Balkan afgelast. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft vanuit San Francisco zijn diepste medeleven met de slachtoffers van het treinongeluk en hun familieleden betuigd. "Dit is opnieuw een zwarte dag voor Vlaanderen'', zei hij tegen het persbureau Belga.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.