Home

Achtergrond 16 reacties

FrieslandCampina verlaagt voorschot met bijna €1,50

Zuivelbedrijf FrieslandCampina verlaagt de voorschotprijs (garantieprijs) voor februari met bijna €1,50 per 100 kilo melk.

Dit heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt.

Bij een jaarleverantie van 580.000 kilo (het Nederlandse gemiddelde) ontvangt een veehouder gemiddeld €27,67 per 100 kilo. Dit is het bedrag exclusief btw en inclusief 7 cent heffing voor het Productschap Zuivel.

Per kilo vet betaalt FrieslandCampina een bedrag van €3,32 exclusief btw, per kilo eiwit €4,90.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Ik discussieer hier op een NL site, dus schrijf ik over NL. "de fransen" bestaan niet, net zo min als "de nederlanders". Frankrijk krijgt de meeste steun omdat Frankrijk het grootste areaal landbouwgrond heeft. Perboer is de realiteit anders. Wie heeft er voor de verruimingen gestemd, Verburg (NL) voorop !! Verruimingen in een overschotsmarkt, je moet het maar verzinnen. Gelukkig wordt er nog iets aan actie gevoerd in Frankrijk en andere landen als de situatie onhoudbaar wordt. De steunmaatregelen die genomen zijn, waren absoluut niet gevraagd. Een marktbeheersing, helemaal gratis, was gevraagd. Onze vrije markt verdedigers in Brussel gooien met honderden miljoenen. Als de acties er niet waren geweest was het melkoverschot nog hoger geweest, de prijzen nog lager en de politici hadden zich niet eens de vraag gesteld of er iets aan de hand was in de melkveehouderij. Bovendien hadden we nog 5 jaar kunnen genieten van Fischer Boel.

 • no-profile-image

  Willem

  Misschien wordt het langzaam duidelijk dat een zuivelcooperatie niet voor zijn leden vecht maar voor zijn eigen belangen. Deze eigen belangen zijn in rechtstreekse concurrentie met andere zuivelondernemingen, privé of cooperatie. Zolang de zuivelmarkt overvoerd is heeft de laagste bieder de beste resultaten.
  Pas als de markt in evenwicht is zullen de boeren hun belangen kunnen verdedigen. Reken niet op de cooperaties om naar een marktevenwicht te streven.
  Boeren zullen zelf voor hun belangen moeten vechten. De EMB doet dat op europees niveau, met een plan tot beheersing van de produktie. In NL is Sieta erg energiek bezig. LTO loopt hand in hand met de zuivelindustrie (ligt misschien zlefs in hetzelfde bed !)

 • no-profile-image

  M Jolink

  We hebben vorig jaar de kans gehad om de ddb te steunen .Maar we melken liever veel voor niets dan minder voor iets.
  Iedereen is als een gek aan het stallen bouwen en melk kopen en veel te dure grond wat op geen enkele manier uit kan.
  Maar we moeten volgens lto en edf en onze melkfabriek fors schaalvergroten.
  Helaas lijden deze organisaties aan dementie Ze denken dat er nog steeds een grote vraag naar melk is .
  Maar mensen in die delen van de wereld waar gebrek aan melk is kunnen dat nooit kopen voor de prijs waar wij het voor moeten produceren
  En in de westersewereld is er overschot
  dus lage prijzen
  Dus is er maar een oplossing met zijn allen minder produceren of onder de armoede grens verder gaan.

 • no-profile-image

  willem

  Willem in Doudrac, wijs toch niet altijd naar nederland maar kijk eens naar italie, die heeft alle veruimingen tot 2015
  ineens gekregen. Ik vind julie fransen nogal hypocriet, Julie klagen als jewelste en krijgen de meeste overheidssteun van europa, het melkquotum kost bij julie niets,en het eerst wat julie doen is meteen aktie voeren op verschillende manieren en in elke sector van landbouw of tuinbouw.

 • no-profile-image

  trots lid van Royal Friesland Campina

  Het streven van de fusie was toch het uitbetalen van de hoogste melkprijs in NW-europa? of is m'n geheuegen slecht aan het worden!?.
  Het was de afgelopen 3 maanden toch weer zo'n luxe nietwaar, dat de boel gemakkelijk betaald kon worden en dat je zelfs weer een beetje in kon lopen. En als het hier nog maar bij blijft. Volgende maand de zomerheffing weer er af (toch?)en zo gaan we weer richting 22 cent. Ach het zal altijd wel tobben blijven. Je raakt er aan gewoon ,maar gezond is het niet.

 • no-profile-image

  henk

  lulkoek al die fusies en alle boeren trappen er steeds weer in ,want zeggen er dan een boel anders was het nog slechter . mooi weer zo een verlaging wat hebben ze toch een macht werd er vertelt tijdens de fusie vergaderingen. ja inderdaad weer wat er af bij de boeren . bobo,s doe er bij jullie zelf ook flink wat af succses met de mega fusie

 • no-profile-image

  boerin

  m jolink iedereen heeft nog steeds de kans om samen, in de ddb, te streven naar een goede melkprijs maar dan moeten de boeren wel bereid zijn om minder hard te werken. zo nu en dan tijd om even na te denken.
  ddb.nu iedere boer is welkom

 • no-profile-image

  arm boertje

  lang leve de fusie, daar is nog nooit iemand beter van geworden!!! Alleen de hoge heren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer @ M. Jolink, u begrijpt hoe de vork in de steel zit!!!... Een half jaar geleden heeft ondergetekende ook zo gereageerd en mij uitgemaakt voor zwartkijker cq. pessimist, helaas blijkt de werkelijkheid mij gelijk te geven. Als FC. nog steeds de ambitie heeft voor de Wereldmarkt te produceren, zal de gemiddelde prijs voor 2010, niet beter zijn dan 2009 !!!... denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Teus

  Dat is dan weer 7500 euro per jaar minder winst voor een bedrijf met 500000 kg melk.

 • no-profile-image

  Evert

  Ze moeten bij FC de uitbetaalde melkprijs koppelen aan de bonussen van de topheren (bv 1 cent minder prestatieprijs is 10% minder bonus). Net zoalshet voorstel in de ledenblog van FC !!! Uiteindelijk is de portemonnaie voor iedereen dé stimulans, ook voor de top!

 • no-profile-image

  Willem

  Welke winst ?

 • no-profile-image

  Willem

  Wat de nederlandse melkveehouderij voor de nabije toekomst in de gaten moet houden is het volgende. We hebben in 2009 slechte prijzen gehad vanwege een te hoge produktie in Europa ten opzichte van de consumptie. Daarbij hebben de franse boeren, om die overproduktie te beperken, de 1% quotumruimte van 2009 en de verevening op 0% gezet. Hierdoor heeft Frankrijk bina 3% minder geproduceerd. Dit heeft zoveel ruimte op de markt gelaten dat de prijzen niet nog lager gezakt zijn. De Franse boeren zijn echter zwaar gefrustreerd omdat ze zien dat de nederlandse en de duitse melkveehouders niet hetzelfde doen en profiteren van de verstandige houding van Frankrijk. Vanaf 1 april wordt in Frankrijk daarom de 1% van 2009, de 1% van 2010 en de verevening waar geaktiveerd. Dit betekent tot 5% meer produktie uit Frankrijk (2e producent van Europa).
  Nog een jaar met mogelijk nog lagere prijzen, maak je borst maar nat.
  Een andere mogelijkheid is eindelijk verstandig worden en Verburg duidelijk maken dat MEER niet altijd beter is maar dat GENOEG de beste oplossing is.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  We gaan weer mooi richting 20 cent.
  Leve de garantieprijs!

 • no-profile-image

  willem

  Inderdaad is ons belooft de hoogste of beste prijs door een lid van het bestuur.Maar ik zie alleen maar een hogere muur om het bestuur.Denk alleen al aan de 100 leden regeling.In de achterhoek is in een distrikt ruim 130 handtekeningen voor 3 knelpunten van leden indit distrikt. Wacht nu af hoe het bestuur hier op reageerd.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  hoe kunnen ze de hoogste melkprijs uitbetalen als ze van de gemiddelde prijs uitgaan die de andere zuivelfabrieken uitbetalen

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.