Home

Achtergrond 12 reacties

'FrieslandCampina moet sturen op productiehoeveelheden'

Het is teleurstellend dat FrieslandCampina niet veel voelt voor het sturen van productiehoeveelheden.

Dat zei Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland tijdens een symposium dat de Rabobank in Giessenburg organiseerde.

Maat vroeg zich openlijk af in welke sector zo’n houding wordt geaccepteerd door aandeelhouders en eigenaren. Prijzen van zuivelproducten liggen voor een groot deel laag omdat volumes hoger liggen dan de vraag. Sturing is voor de coöperatie nauwelijks een optie, verklaarden vertegenwoordigers van de coöperatie tijdens een hoorzitting van de kamercommissie LNV.

FrieslandCampina is een coöperatie met afnameplicht: hoeveel boeren ook produceren, de onderneming neemt af. Het bedrijf zelf stelt dat dit dwingt tot innoveren (voor een betere prijs) en zoeken naar afzetmarkten.

Volgens Maat zou de coöperatie echter bij langdurig lage prijzen ook moeten overwegen de productie te sturen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Maak je om mijn ballon maar geen zorgen melkveehouder. Het is die van jezelf die je aan het leksteken bent. Afschaffen van het quotumsysteem lost niets op. Kijk naar de andere sectoren. Er heeft bijna niemand nog een cent te makken en velen zitten door de wereldmarkt al kompleet aan de grond. Als boer trek je je daar niks van aan. Dom doorgaan en hopen voor het beste. Ondernemers echter hebben al lang gezien dat er een betere weg moet zijn dan die doodlopende eenrichtingsweg waar onderandere de varkenshouderij zich al op bevindt. Toen Verburg zei dat de melkveehouderij nog duurzamer en nog diervriendelijker moet produceren had LTO tegen haar moeten zeggen dat dat een heel mooi en wonderbaarlijk doel is. Daarna hadden ze haar pen, papier en een calculator moeten geven zodat ze voor de melkveehouders had kunnen uitrekenen wat de melkprijs moet zijn waarbij haar doellen gehaald kunnen worden. Daarbij zal ook rekening worden gehouden dat alle subsidie en inkomenssteun afgeschaft wordt en dat een eventueel inkomen helemaal uit het bedrijf moet komen. Maar ja, het lijkt er op dat LTOers zich met zichzelf geen raad weet en door gebrek aan sturing de kantjes er maar een beetje van aflopen. De allereerste stap is daarom dat melkveehouders door te stemmen bepalen wat voor standpunt LTO voor hun moet innemen.

 • no-profile-image

  Boer

  Het is nog lang geen 2015 en melkveehouders beginnen al door te krijgen dat het geen zin heeft achter de andere sectoren aan te lopen. Het is belangrijk dat de productie gestuurd wordt omdat er aan vee geen aan/uit knop zit. Als phillips te veel lampen produceerd zetten ze de de machine wat langzamer. Ze houden heel goed in de gaten waar het doelpunt ligt (waar met hoeveelheid en prijs de winst gemaximaliseerd wordt). Voor de melkveehouderij moet er iets geregeld zijn wat het aanbod aanpast aan de vraag. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor. En Wim Kok heeft makkelijk praten want hij krijgt ondanks de tegenwind zijn salaris keurig op tijd bijgestort.

 • no-profile-image

  rr

  precies melkveehouder, ik ben het volledig met jou eens. Ik was het altijd behoorlijk eens met de lijn die LTO voor ogen had maar nu wordt het snel minder.
  een aanbod gestuurd systeem zal overigens alleen dan effectief zijn als dit wettelijk geregeld wordt. als dat niet het geval is lijdt aanbodsturing enkel tot verhoging van de kostprijs door de waardering van de leveringsrechten die dan onherroepelijk gaan ontstaan.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Uw reactie is duidelijk @Melkveehouder., de ''Wal moet het Schip maar Keren'' !!!... Ik denk ook dat, dat de meest gezonde situatie is. De producenten moeten zelf nadenken!!!, daar worden het echte ondernemers van!!!... Het nadeel is, dat de Multinationals zich zullen mengen in de strijd, daarom is het verstandig de financiele afhankelijkheid zo laag mogelijk te houden!!!... denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad, knap ver weg. Gewoon zakelijk redeneren en tot de conclusie komen dat een systeem waarbij quotumhandel de beurs leegzuigt tot mislukken gedoemd is. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je buikpijn hebt van de lucht die uit je ballon gaat ontsnappen. Ik vind dat vervelend voor je, maar dat was je eigen keuze gelijk de mijne.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Knap ver weg, liever een lage(re) melkprijs zonder quotumkosten dan een lage melkprijs mét quotumkosten. Ben je het jaartal 2006 vergeten? Dramatische melkprijs en hoge quotumprijs. En juist in dat jaar is er gestemd onder de melkveehouders, en was een overgrote meerderheid vóór het afschaffen van het quoteringssysteem. En terecht, regeren is vooruitzien en net bij de eerste de beste tegenwind slappe knieetjes krijgen. Wim Kok zei het al; van tegenwind krijg je sterke benen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een onzin van Maat. Bij langdurig lage prijzen zal de productie vanzelf afnemen, en dan wereldwijd. Ik zit er niet op te wachten dat bij productieregulering de broer van Maat vanuit Amerika hier de zuivelmarkt gaat beleveren. En al helemaal niet op een systeem waarbij uit een productierecht van melk munt kan worden geslaan door derden. Die tijd hebben we hopelijk na 2015 gehad, en wat mij betreft nog eerder. Dat zal een goeie kennis van Maat (?!) niet leuk vinden, maar het zij zo.

 • no-profile-image

  melker

  Maat moet zich met al zijn leden aansluiten bij de EMB want die willen het volume ook tijdelijk even terugschroeven. De boeren behouden dan hun leveringsrecht en de fabrieken gaan er niet met ons quotum vandoor.

 • no-profile-image

  dirk

  Wat een geklets van die Maat zeg Eerst het qoutum eraf waar ze bij lto toch zo voor zijn en dan toch sturing in de aanvoer van melk om de prijs hoger te krijgen Die sturing in de aanvoer komt dat niet weg bij nmv/ emb Had Maat niet beter met nmv/emb kunnen optrekken Nu blijkt dat deze ideeen van de vakbond nog niet zo gek zijn Maar tja als lto kun je vanzelf metverschillende monden praten En dan heb ik het nog niet over verschillende petten

 • no-profile-image

  arnoud

  beter laat dan nooit
  het duurt nog heel lang voordat er vanzelf duidelijk minder geproduceert zodat de prijs omhoog gaat
  dan heeft iedereen zo veel geld verloren dat verdien je nooit meer terug
  rff loon moet direkt aan de melkprijs gekoppeld worden dan praten ze eindelijk anders

 • no-profile-image

  Boer

  Wat een zakelijkheid zeg! Keihard wordt er gehandeld om een extra tientje te krijgen voor een kalf maar de melk is men bereid weg te geven om te voorkomen dat iemand in de tussen of quotumhandel wat verdiend. En wat let je om zelf in quotum te gaan handelen Melkveehouder? En wat die broer van Maat in amerika betreft mag het ook wel een keer afgelopen zijn met dom overproduceren voor onder de kostprijs. Wat mijn interesse heeft is wat er onder de streep staat. Het is volgens sommigen een slechte eigenschap als je een eerlijke vergoeding wenst te krijgen voor je arbeid en kapitaal. Waarom moet er eerst drie jaar voor 18 of 20 cent gemolken worden voor men zich realiseerd hoe goed het systeem was dat zonder slag of stoot werd weggegeven.

 • wam dl

  als er te veel melk op de markt is praat men over 2-3% als iedereen de koeien een week eerder droog zet en een koe onder de 20liter naar de slachter stuurt dan gaat de melkprys snel omhoog en dan weet de handel als de prys te laag word krygen we geen melk meer ik lever liever wat minder melk voor 40cent dan veel afleveren voor 25cent . daar freut zich alleen de melkfabriek want die kan dan goedkoop exporteren

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.