Home

Achtergrond

Fractie PvdA eens met breuk met kabinet

De PvdA-fractie staat achter de breuk van de PvdA-bewindslieden met het kabinet. De fractie vindt het ,,ongelooflijk jammer'' dat het zo gelopen is maar iedereen is het erover eens dat de verklaring zoals die uiteindelijk in de Trêveszaal op tafel lag niet door de beugel kon.

Dat zei fractievoorzitter Mariëtte Hamer vandaag na afloop van een ingelast fractieberaad dat ruim 2,5 uur duurde. De door de lange dagen vermoeide fractie besprak de manier waarop het kabinet ten val was gekomen. Hamer vond het ,,onbegrijpelijk'' dat er geen formulering was gevonden om tot elkaar te komen. Een weekje langer wachten hadden mensen volgens haar niet begrepen.

Net als de ministers vonden ook de PvdA-parlementariërs de eindtekst niet goed, omdat alle opties over Afghanistan er nog in stonden en er geen einddatum in was genoemd. De Kamer eiste voor 1 maart een besluit. ,,Er was geen erkenning voor de politieke realiteit'', zei Hamer. Ze wees erop dat het CDA in de Trêveszaal niet heeft uitgesproken dat Nederland weg zou gaan uit Uruzgan. De ChristenUnie deed dat wel, aldus Hamer.

PvdA-leider Wouter Bos was niet aanwezig om zijn partij uitleg te geven. Hij was op campagne in Utrecht en er was volgens Hamer geen reden hem nu bij het interne beraad te halen. De fractie slikte dat.

De fractie heeft niet besproken of Bos nu mogelijk in de fractie terugkeert nu hij geen minister meer is. Dat is mogelijk als iemand op de PvdA-verkiezingslijst stond, maar dan zou iemand anders uit de fractie moeten. Volgens Hamer is hier niet over gesproken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.