Home

Achtergrond 185 x bekeken

Fonterra verwacht meer winst maar houdt geld in kas

Fonterra heeft de winstverwachting 5 dollarcent per aandeel verhoogd tot 50 dollarcent (25 eurocent).

De Nieuw-Zeelandse coöperatie is echter niet van plan het extra geld als dividend aan de 10.500 boeren-aandeelhouders uit te keren.

Fonterra-topman Andrew Ferrier stelt dat de extra winst afkomstig is van de verkoop van fabrieken, lagere financieringslasten en betere prestaties van joint-ventures. Fonterra houdt echter vast aan de eerder vastgestelde winstuitkering per aandeel.

Fonterra heeft vorig jaar de financieringsstructuur aangepast, waardoor boeren nu aandelen die niet gelieerd zijn aan geleverde melkvolumes kunnen bezitten en verhandelen. De coöperatie houdt echter het dividend op de aandelen gelijk op circa 30 dollarcent (15,2 eurocent).

Ferrier houdt de melkprijsverwachting gelijk op 5,70 dollar per kilogram milksolid (eiwit plus vet). Fonterra geldt met een omzet van 17 miljard Nieuw-Zeelandse dollars (8,6 miljard euro) als één van de grootste zuivelconcerns ter wereld, en is de grootste partij in de wereldhandel in zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.