Home

Achtergrond 256 x bekeken

Fokwaardestichting staat voor dialoog

De nieuwe stichting GES draagt bij aan kwaliteit en staat voor een open dialoog rond fokwaardeschattingen in de melkveehouderij. Dat zegt coördinator Roel Veerkamp.

Fokwaardeschatting is voor de meeste fokkers en veehouders de ruggengraat voor het selecteren van stieren. Dit komt omdat fokwaardes het beste de verwachting weergeven hoe dochters van een stier gaan presenteren. Vroeger werden voor het berekenen alleen gegevens gebruikt van dochters van een stier, maar tegenwoordig maken we ook gebruik van de prestaties van familieleden en van extra kenmerken met een voorspellende waarde.

In de toekomst zal ook genomische informatie een rol spelen. Een verdere ontwikkeling die we gezien hebben is dat we tegenwoordig veel meer fokwaardes dan alleen productie beschikbaar hebben, bijvoorbeeld ook voor exterieur en gezondheidskenmerken. Deze ontwikkelingen hebben veehouders en KI-organisaties in staat gesteld om zo betrouwbaar mogelijk de juiste stieren te selecteren die passen bij hun eigen fokdoel. Dit blijft voor GES (Genetische Evaluatie Stieren) een belangrijk doel voor de toekomst: ervoor zorgen dat in Nederland en Vlaanderen betrouwbare fokwaarden beschikbaar blijven.

Het schatten van fokwaarden is een ingewikkeld proces. In Nederland kunnen we ons dan ook gelukkig prijzen met de specialisten van de Animal Evaluation Unit en Wageningen UR, die wereldwijd hoog aangeschreven staan. Als coördinator van GES vind ik het ook belangrijk om de praktijk naast kennis en onderzoek te leggen. Zijn de fokwaardes zoals we verwachten en sluiten ze nog aan bij de fokdoelen? Om dit goed te kunnen doen is een open dialoog nodig. Een open en professionele dialoog lukt alleen als er respect is voor elkaars kennis en kunde en mensen mee willen denken over het gezamenlijke doel: kwaliteit-fokwaardeschatting. Binnen GES hebben we dit gevonden.

Als onderzoekers van Wageningen UR hebben we binnen GES een onafhankelijk rol. Wordt de kennis op de juiste methode gebruikt en draagt het bij aan de kwaliteit van de fokwaardeschatting. Het borgen van de kwaliteit van de fokwaardeschatting vraagt om een andere discussie om verder te komen: een open dialoog. Daar staat GES voor, en dit is voor de veehouders in Vlaanderen en Nederland een belangrijke stap naar de toekomst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.