Home

Achtergrond 168 x bekeken

Fokkerij paradepaardje van export

Nederlandse spring- en dressuurpaarden behoren tot de wereldtop en bezorgen Nederland niet alleen sportieve, maar ook economische successen.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) dicht de hippische sport een belangrijke rol toe bij de Holland Promotie. Na voetbal is dit voor Economische Zaken de belangrijkste tak van sport, zegt hij.

De PvdA-bewindsman is gastspreker bij de zogeheten Stallion Show in de Brabanthallen in Den Bosch, dezer dagen het toneel van de jaarlijkse hengstenkeuring van het KWPN, het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland.

Economische Zaken nam de mensen van het Nederlandse paardenstamboek al mee met een handelsmissie naar China. De hippische sector is in Nederland goed voor een omzet van ruim 1,5 miljard euro. In de sector werken ongeveer 12.500 mensen full time. Ongeveer 85 procent van de paarden wordt geëxporteerd, zegt Heemskerk.

Ook recente berichten wijzen erop dat het kassa is in de paardenwereld. Het Amerikaanse popidool Bruce Springsteen kocht onlangs voor zijn dochter Jessica de topmerrie Ude van springruiter Willem Greve. Een andere Nederlanse springruiter, Eric van der Vleuten, verkocht voor een "miljoenenbedrag'' zijn Tomboy aan Athina Onassis. Okidoki, het toppaard van Albert Zoer, ging over naar de niet onbemiddelde Argentijn José Larocca.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.