Home

Achtergrond 2 reacties

FAO: snel duurzame veehouderij

De wereld moet zo snel mogelijk toe naar een duurzame veehouderij. Alleen op die voorwaarde kan de veehouderij bijdragen aan voedselzekerheid en armoedebestrijding.

Dat concludeert wereldvoedselorganisatie FAO in de publicatie State of Food and Agriculture (Sofa). Op de wereld lijden 1,2 miljard mensen honger. Om deze mensen voedselzekerheid te garanderen, moet de voedselproductie in 2050 zijn verdubbeld. Volgens de FAO is de veehouderij essentieel voor het levensonderhoud van ongeveer een miljard arme mensen. Voor veel kleinschalige boeren is het houden van vee een belangrijk vangnet in tijden van nood.

Om dat zo te houden, moet er wel veel veranderen, zegt de directeur van de FAO, Jacques Diouf. ”De veehouderij is de afgelopen twee decennia ongelooflijk hard gegroeid. Om die ontwikkeling bij te benen en voedselzekerheid en armoedebestrijding te blijven bieden, is het van groot belang dat de veehouderij snel duurzamer wordt.”

Vee draagt 40 procent van de globale waarde van de landbouwproductie en ondersteunt het levensonderhoud van bijna een miljard mensen. Stijgende inkomens, bevolkingsgroei en verstedelijking zorgen voor een groeiende vraag naar vleesproducten in ontwikkelingslanden. Daardoor zal wereldwijd de jaarlijkse productie van vlees naar verwachting groeien van 228 miljoen ton op dit moment, tot 463 miljoen ton in 2050, schat de FAO. De groei van de veestapel mag echter geen nadelige gevolgen hebben voor het klimaat en het risico op dierziekten, die de groei van de veestapel met zich meedraagt, moet worden aangepakt, aldus de FAO.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ilovemeat

    Hou toch op met je derde wereld,diegene die daarover roepen zijn de grootste schijnheilige bandieten van deze wereld!Wat heeft 100 jaar ontwikkelingshulp opgeleverd???Dat ze zelf hun boontjes doppen,moeten wij ook.

  • no-profile-image

    W. Greenwood

    De veehouderij draagt alleen maar bij aan de honger in de wereld. Als iedereen plantaardig zou eten, zou er helemaal geen honger meer in de wereld zijn. Maar ja, de corrupte vlees-lobby is machtig helaas. Over de ruggen van hongerende mensen in de 3e wereld en dieren als productiemiddel en lijdend voorwerp. Honger wordt veroorzaakt door vlees-consumptie. Het omzetten van plantaardige eiwitten naar dierlijke gaat met groot verlies van voedingsstoffen gepaard. Bovendien is voor de productie van vlees meer water nodig. Mensen die nog vlees eten en tegelijkertijd zich betrokken voelen bij de honger in de 3e wereld zouden daar eens bij stil moeten staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.