Home

Achtergrond 465 x bekeken 1 reactie

Extra maatregelen in ganzenbeleid bepleit

Nieuwe maatregelen moeten het foerageerbeleid effectiever maken. Dit staat in een brief die Natuurlijk Platteland Nederland en LTO Nederland hebben gestuurd aan landbouwminister Gerda Verburg.

De organisaties stellen vast dat de schade van ganzen en smienten buiten de foerageergebieden te hoog is. In de foerageergebieden zitten er volgens hen wel volop ganzen en smienten, maar het aandeel in de totale populatie van deze dieren is te klein.

Zo worden maatregelen bepleit om meer overwinterende ganzen in foerageergebieden te laten verblijven. Door in foerageergebieden gericht te bemesten en in te zaaien kan het voedselaanbod worden verbeterd, waardoor de vogels minder snel elders eiwitrijk voedsel gaan zoeken.

Effectieve bejaging blijft volgens LTO en NPN nodig, inclusief afschot van ganzen. Met alle inzet en instrumenten willen ze voorkomen dat de ganzen buiten de foerageergebieden van het ene naar het andere perceel heen en weer blijven vliegen. Ook kan het plaatselijk niet meer verjagen van de vogels, bijvoorbeeld op percelen direct naast de foerageergebieden, de rust in de gebieden bevorderen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    Triest dat burocratisch noorholland zo'n waardeloos ganzen belijd heeft. Onwerkbare vergunningen afgeeft. Schade pas als schade aanmerkt als er 50 vuilniszakken op een stok rond op en over het perceel versprijd staan. Graag zou ik werkgever zijn van dergelijke lieden om ze gek te maken met onzinnigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.