Home

Achtergrond 2 reacties

Exporteurs: uien raken op

De uien raken dit seizoen op. Dat staat als een paal boven water volgens exporteurs Jaap Wiskerke en Peter Beemsterboer.

Over de huidige voorraad zijn ze het niet eens. Beemsterboer schat dat er nog 450.000 ton uien uit te voeren is en Wiskerke heeft berekend dat het bij 247.567 ton klaar is. ”Er zijn exportmogelijkheden genoeg”, zegt Beemsterboer. ”De laatste weken is de export een beetje stil gevallen door de snelle prijsstijging. We zitten nu op 15.000 ton per week, denk ik. Of de uien vroegtijdig opraken, hangt van het prijsniveau af.”

Tot en met week 2 heeft Nederland 513.576 ton uien uitgevoerd. De totale uienexport bedroeg vorig jaar 881.694 ton. Wiskerke heeft berekend dat er bij een tarrapercentage van 60 procent dit seizoen 867.907 ton uit te voeren is. ”Tot en met week 7 is 620.340 ton geëxporteerd”, zegt de Zeeuwse handelaar. ”We hebben nu nog voldoende om per week 13.030 ton te verhandelen. Maar als we zo doorgaan als nu, hebben we nog voor dertien weken uien en zijn we eind april klaar. Zo kom je zes weken te kort.”

Hij verwacht echter niet dat de exporteurs zo door kunnen produceren als nu, omdat de teler niet alles zo snel verkoopt. ”Weg is weg, dat is het beste”, is Wiskerkes motto. Als er verder niets bijzonders gebeurt, kan de prijs volgens hem nog best omhoog. Er is immers een wereldwijd tekort aan uien. Veel alternatieven hebben landen waaraan Nederland uien levert niet.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wipstaartje

    Om te janken!

  • no-profile-image

    onbekende

    Laat je niet gebruiken als journalist Petra, dat is dit seizoen al eerder gebeurd door één van de heren! Hollanders zijn sterk in "zwetsen naar eigen portemonnee".

Of registreer je om te kunnen reageren.