Home

Achtergrond 110 x bekeken

Export is enige motor van economische groei

Het herstel van de Nederlandse economie is volledig afhankelijk van de export.

De consument en het bedrijfsleven laten het voorlopig afweten. Dat zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bij de presentatie van de economische cijfers over het afgelopen jaar.

"Zonder de export zouden we nog steeds krimpen'', aldus Vergeer. "Consumenten stellen grote bestedingen nog altijd uit en de investeringen van bedrijven ontwikkelen zich buitengewoon beroerd.''

Nederland profiteert vooral van het sterke economische herstel in Azië. De uitvoer naar China, Singapore, Maleisië en Thailand lag het afgelopen jaar gemiddeld zo'n 40 procent hoger dan een jaar eerder. De uitvoer naar andere landen in Europa nam de afgelopen maanden nog altijd af.

In het afgelopen kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee kroop de economie iets verder uit het dal van de diepe recessie. Over heel 2009 ging de economie met 4 procent achteruit. Dat is de sterkste krimp die ooit in Nederland werd gemeten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.