Home

Achtergrond 1 reactie

'Euro loopt gevaar instabiel te worden'

Het gevaar bestaat dat de euro een 'onstabiele' munteenheid wordt. Het stabiliseren van de euro, te midden van de torenhoge schuldenlasten van een aantal Europese landen, is een van de grootste uitdagingen voor de Europese Unie.

Dat heeft de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zaterdag gezegd in een interview met de Duitse regionale krant Reutlinger General-Anzeiger.

"De euro loopt het gevaar instabiel te worden. Kijk naar Griekenland, Ierland en mogelijk binnenkort, Spanje, Portugal, Letland en Italië'', aldus Oettinger. De waarde van de euro staat al weken onder druk door de zich opeenstapelende financiële problemen van deze landen. Vrijdag zakte de munt tot 1,3682 dollar, het laagste niveau in meer dan acht maanden tijd. De aandelenmarkten daalden wereldwijd tot de laagste standen in drie maanden tijd door zorgen hierover.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan schils

    Toen de euro de Europa door de strot werd geduwd, gebeurde dat met het argument dat het goed was voor de burgers en de bedrijven. Toen was echter al duidelijk dat de poltitiek om zoveel mogelijk lidstaten binnen de eurozone te halen, óók al voldeden ze niet aan de criteria (zwakke broertjes als Griekenland, Portugal e.a.) , de positie van de euro in gevaar zou kunnen brengen. Acht jaar later is het zover! De positie van de euro wordt bovendien nog eens extra bedreigd doordat landen als Spanje, Italie en Belgie overheidstekorten opstapelen en de spelregels van de Europese muntunie grootscheeps aan hun laars lappen. Begrijpelijk dat in Duitsland intussen al stemmen op om de euro af te schaffen. Aanvankelijk werd dit geluid nog genegeerd. Nu de euro aan een vrije val lijkt begonnen, klinken die stemmen steeds luider.

Of registreer je om te kunnen reageren.