Home

Achtergrond 1338 x bekeken

Eerste geitenbedrijf officieel vrij van Q-koorts

Het eerste melkgeitenbedrijf is na besmetting met Q-koorts weer officieel vrij is van de ziekte.

Het bedrijf van Ties Kaal uit het Brabantse Middelbeers is vrijdag herbevolkt met duizend opfokgeiten. De dieren lammeren over twee weken af. Het bedrijf van Kaal werd in december besmet verklaard met Q-koorts, waarna het half januari werd geruimd. "Er zijn 1.051 dieren geruimd. Er bleven nog vijftig dieren over. We hebben besloten om deze dieren af te voeren naar de slacht", vertelt Kaal. Vervolgens heeft hij ontheffing aangevraagd voor mestafvoer. "Dat kostte wel veel moeite, maar uiteindelijk is het toch gelukt." De mest is afgevoerd naar een akkerbouwer, waar het nog enkele maanden afgedekt blijft liggen. Foto John Claessens

Minister Gerda Verburg opende zaterdag de nieuwe melkveestal van de maatschap Bijma. Ze was in Friesland voor een CDA-bijeenkomst en nam de gelegenheid te baat om de stal te openen. Bijzonder aan de melkveestal van de familie Bijma is dat die een proefstalstatus heeft. Er zijn ammoniakbeperkende roosters gemonteerd met kunststof toplaag. In de stal staat een Amerikaanse 60 stands Baumatic-melkcaroussel. Daarmee wordt het melken van de 250 koeien beperkt van elf naar twee uur per dag (drie uur inclusief schoonmaken), vertelt vader Hepke Bijma (naast Verburg). Dat betekent een aanzienlijke arbeidsbesparing voor zijn drie zoons, die dagelijks het melken voor hun rekening nemen. Foto Roelof Stroetinga

Opslag- en sorteerbedrijf ZOS in Emmeloord laadt pootgoed voor Spaanse klanten. ZOS, dochteronderneming van handelshuis HZPC, werkt voor allerlei bedrijven in de pootgoedsector. "We hebben het hele jaar door voldoende werk", zegt bedrijfsleider Johan Zieleman (rechts). "Dat ligt aan de handel die op tijd is begonnen. Hierdoor hebben we minder pieken en dalen, kunnen we goed plannen." Het sorteren wordt steeds minder bij ZOS. "Dat doen telers meer zelf. Wij maken de pootaardappelen verder klaar voor opslag of verzending." Foto Axipress

Directeur Ton de Winter van De Winter Logistics onthult een label van het project Imago Westland op een van zijn vrachtwagens. Tien vrachtwagens van dit bedrijf zijn dit weekeinde voorzien van zo’n label. "Met hun vrachtauto’s waarin zij dagelijks verse bloemen en planten vervoeren, hebben zij een bereik in heel Nederland. Dit is belangrijk voor de imagocampagne van Westland, want de onbekendheid buiten de regio en de verouderde beelden rondom de glastuinbouwsector zorgen voor een verkeerd beeld over Westland", verklaart de gemeente Westland. Valstar Holland uit Poeldijk heeft negen vrachtauto’s laten bestickeren. Foto Gemeente Westland

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.