Home

Achtergrond 7 reacties

'Één IKB voor de varkenssector nodig'

Voor de varkenssector moet er één IKB-systeem komen in plaats van de huidige twee systemen.

Door het samenvoegen van beide systemen wordt het IKB-systeem krachtiger. Bovendien dalen de kosten daarvan. Dat geld heeft de varkenssector hard nodig. Dat zei voorzitter Jos Goebbels gisteren op de jaarvergadering van de Centrale Organisatie voor de Vleessectoer (COV).

De Nederlandse varkenssector kent sinds 2003 twee IKB-systemen. Dat zijn IKB Varken van het Controlebureau Dierlijke Sector en IKB Nederland van de certificeringsorganisatie Producert. Het laatstgenoemde IKB-systeem is in 2003 opgericht als IKB 2004 door de Groene Belangenbehartiger, een dochteronderneming van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Later is die naam veranderd in IKB Nederland. Diverse pogingen hadden plaats om tot één IKB-systeem te komen. Die zijn allemaal mislukt.

Goebbels is teleurgesteld over de aanwezigheid van twee IKB-systemen in de varkenssector. "In de kalversector zit de keten goed in elkaar. Dat is in de varkenssector nog niet het geval", zegt de COV-voorzitter.

De LTO-vakgroep Varkenshouderij juicht de vorming van één IKB-systeem toe. "Dat bespaart kosten. We hebben enkele jaren geleden al gesproken over het samenvoegen van beide systemen. Dat kregen we toen niet voor elkaar. Misschien lukt het nu wel. De COV kan daartoe misschien het voortouw nemen", vindt Annechien ten Have, voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vindt dat de vorming van één IKB-systeem voor de varkenssector niet nodig is. "Met twee IKB-systemen houd je de varkenssector wakker. Het ene systeem prikkelt de andere IKB. We hebben ook meerdere voerfabrikanten in Nederland, die naast elkaar opereren. We voegen die toch ook niet samen tot één mengvoerbedrijf", legt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg uit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer Cees

  wat zouden we beuren zonder IKB ?

 • no-profile-image

  jan

  Om de ikb 's samen te voegen lijkt me geen strak plan. Nu zal LTO mooie woorden hebben, als je straks bent gefuseerd dan gaan ze eikelen, want zo gaat dat altijd bij die club.
  Laat gewoon 2 systemen bestaan, al ben ik het niet eens met de directie voering van IKB DGB. Het word daar wel tijd voor een nieuwe directeur.

 • no-profile-image

  Burke

  Wat probeert de heer Zwanenburg nu uit te leggen, hij verondersteld dat de IKB NV een andere kijk heeft op de varkenssector, immers men moet elkaar prikkelen. Prijstechnisch is de IKB NV duurder dan het IKB varken, het moet toch ook zijn dat beide IKB systemen gelijk zijn aan elkaar, dus daar kan het ook niet aan leggen. Wat dan? Is het de wijze waarop de IKB NV invulling geeft aan de inhoud van de inspectie? Beste Wyno , U weet toch ook dat 45% van de NVV leden niet deelneemt aan de IKB NV, U weet toch ook dat sinds de overname van de IKB NV naar de DGB , de organisatie slecht in elkaar zit. U weet toch ook dat stelsmatig de goede inspecteurs de laan zijn uit gestuurd en er alleen nog maar JA knikkers zijn. U weet toch ook dat met je met ongeveer.
  900 deelnemers aan de IKB NV geen partner meer bent om het gelijk aan uw zijde te krijgen. Wees wijs Wyno en laat het niet uit de hand lopen. Streef zelf ook naar 1 IKB , dat is beter voor de sector.

 • no-profile-image

  Veehouder

  De landbouw wordt uitgeknepen! Ze delen niet in de marge maar krijgen wat er over schiet. Dit komt door het machtenspel wat er zich allang afspeeld. Dit was vroeger al, daarom zijn de cooperaties opgericht om de arme boeren van redelijke opbrengstprijzen te voorzien! Maar de cooperaties zijn dit gaan vergeten. De boer is hun middel om te verdienen. Wat er overschiet is voor hen! De hele structuur is daarop gericht. De belangenbehartiging is voor de cooperatie! Door onvrede over de prijsvorming zijn de vakbonden opgericht. Het gaat er vaak knal hard aan toe in de vergaderingen om nog wat voor de boeren gedaan tekrijgen. LTO vakgroepen doen alles onder de duim van zeker de ZLTO om de vakbonden een hak te zetten of beter gezegd, buitenspel te zetten. Het is een heel trieste zaak dat de Nederlandse landen tuinbouw aan het gerommel van de LTO kapot gaat. Je kunt niet met een mond spreken in Den Haag. Er wordt achter de rug om gekonkeld met beleidsmakers, met niet kloppende rapporten en ga zo maar door. Je moet een gezamelijke vuist maken tegen het onrecht dat je wordt aan gedaan! Maar zeker geen afspraken maken met groeperingen die je onderuit willen halen. Dit te koste van de hardwerkende ondernemer. Daarom is er ook het IKB van de NVV opgezet. Het IKB , zeg maar van LTO, was een dik stuk onzin zonder inhoud. Hiermee maak je ,je eigen belachelijk. Het moet goed en degelijken betrouwbaar zijn, zonder onzin. De controleur moet het ook nog kunnen begrijpen, die ging bij elke controle al in de fout, omdat hij het niet begreep! Ook was het aangestuurd door diegene van wie je het niet wide, die er verkeerde bedoelingen mee had. Je moet dit als sector zelf in de hand houden, anders wordt het stuurloos en onbetrouwbaar. We hopen dat de PVV zo sterk is dat de varkenssector van dit zwaard verlost wordt. Het mag niet zo zijn dat Vion en LTO op hun manier alles dicteren. Het moet nutraal blijven (worden). Wat er uitgekraamt wordt door sommigen slaat de plank totaal mis. Het zullen wel de aanhangers zijn van de dictators!

 • no-profile-image

  boer

  sints de ikb is op gericht zijn de opbrengst prijzen aleen maar minder geworden. en de kostprijs is gestegen.
  zie het belang van ikb dan ook helemaal niet het is puur chantage.

  wie is het hier mee eens??????

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik kan me nog voorstellen dat 2 belangenorganisaties (LTO en NVV) elkaar kunnen prikkelen en wakker houden. (Al vindt ik het hoog tijd dat we als krimpende sector elkaar meer en meer nodig hebben en onderlinge verdeeldheid zich altijd tegen ons keert.)
  2 IKB systemen in de benen houden slaat echt nergens op, dat is meer het gevolg van stug koppenwerk dan van constructieve belangenbehartiging.

 • no-profile-image

  boeren aan de

  FF voor de duidelijkheid. Bij lto zijn NIET de varkenshouders aan de macht die bepalen wat er moet gebeuren binnen IKB maar VION. Lto is gewoon een loopjongen van de slachterij. Als de NVV er niet was geweest hadden we allang een heeeeeeeel dik boekwerk met heeeeeel veel onzinnige en dure regels terwijl het geen ene sotemieter opleverd. Dan maar iets minder goed geregeld....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.