Home

Achtergrond 18 reacties

'Economisch belang niet boven dat van dier'

De burger vindt het niet acceptabel dat economische belangen worden geprevaleerd boven de belangen van een dier.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de sociaal culturele duurzaamheid van de veehouderij door Birgit Boogaard van Wageningen Universiteit. Deze week sprak zij tijdens de uitreiking van de CRV-Duurzaamheidstrofee in Den Bosch.

Uit een enquête onder meer dan duizend burgers blijkt dat 78 procent het permanent opstallen van koeien niet acceptabel vindt. 59 procent van de geënquêteerden vindt het acceptabel dat een koe geslacht wordt als de kosten hoger worden dan de opbrengsten. Wel geeft 64 procent aan het niet acceptabel te vinden dat economische belangen boven de belangen van de koe worden gesteld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thijs

  Weer een boel onzin van mensen die zeer weinig verstand van zaken hebben! Economisch belang moet het altijd zijn. Maar dit wil niet zeggen dat de koeien het niet goed hebben. Dit in tegendeel, als het allemaal betaald kan worden, komt dit op de eerste plaats aan de koe ten goede. Een gezonde koe die zich goed voelt heb je het minste werk en de meeste opbrengsten. Het probleem is dat mensen oordelen en geen kennis hebben en niet willen betalen voor welzijn. Er is niets zo goed als de koeien binnen. Het is regelmaat en constant passend voer. Dit is van crusiaal belang voor de koe. Ik was een voorstander om de koeien buiten te laten grazen, maar ik heb veel grote nadelen moeten gezien. De nieuwe open stallen zijn zo goed dat ik het nooit meer anders zou willen.

 • no-profile-image

  Theo

  Ben op het moment op rondreis door N ew Zealand en Australia oke hier lopen de koeien buiten maar een ding weet ik wel hier hebben de koeien een heel matig leven als ik dat vergelijk met Nederland dan leven ze daar in een 5 Sterren hotel T,is heel simpel ook zo,n onderzoek word gehouden bij mensen die totaal geen idee hebben wat er in de wereld afspeeld ,ook veel reactie,s zijn heel kortzichtig,Trouwens het zijn prachtige landen waar deBOER nog word gewardeerd ,en dat is het enige probleem in Nederland ,jammer

 • no-profile-image

  johan

  Patrijs, volgens mij had jij toch al geen respect meer voor de boeren. Want je ligt altijd te zeiken op die in jouw ogen lastige en overbodige boeren.
  En zo'n enquete onder burgers zegt ook niet veel. Zodra ze de supermarkt binnenstappen, gaat het er bij de meeste toch vooral om, om zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk te kopen. In hun eigen economische belang zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  ''Gelukkig denken de burgers nog wel gezond'' !!!... Schrijft Pieter uit Barneveld. Natuurlijk heeft de mens voedsel nodig !!!... Dat is VANZELFSPREKEND maar de manier waarop, mogen wij als BOER gerust over nadenken!!!... Wij hoeven toch niet tot het uiterste te gaan ??? Als wij minder gaan produceren komt het evenwicht van vraag en aanbod terug en daardoor een betere opbrengst!!!... denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Pieter

  Logisch toch. Een normaal mens heeft een ethisch besef. Dat vind je helaas binnen de bioindustrie niet terug. Ook het CDA,LTO en LNV missen deze integriteit die de mens enigszins waardig maakt. Het is zo weerzinwekkend wat gebeurd is met de gezonde drachtige geiten. Dat vergeet een normaal mens nooit meer. Het is een trauma geworden voor velen. De gruwelijke wijze waarop RABO,LTO.LNV en CDA met de dierenbelangen is omgesprongen is zo schokkend dat mensen wel na moesten gaan denken over de rol die we spelen naar al wat leeft. Voor voornoemde clubs gaat geld boven alles en boven gezondheid van mensen. Gelukkig denken de burgers nog wel gezond.

 • no-profile-image

  met een roze bril kleurt alles

  laten we nu eens onderzoeken niet wat mensen zeggen maar wat mensen doen dan blijkt de mens eigen belang boven het belang van het dier te zetten wat overgens ook heel begrijpelijk is

 • no-profile-image

  boerin

  Het belang van de mens wordt boven het belang van het dier gesteld. De honden en katten en konynen ,slangen , kooi-vogels. Ook dat soort dieren krijgt weinig kans met soortgenoten in een natuurlijke omgeving te samenleven. De mens denkt dat een dier bij voorkeur de mens als huisgenoot heeft.

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Ach.. de consument kiest hier zelf voor via wat zij in de supermarkt koopt. Voor veel veehouders is het stapje voor stapje de grenzen verleggen om het hoofd boven water te houden. De (vijfjaargemiddelde) melkprijs is in 20 jaar gehalveerd: van f 0,80 (is nu 0,58 euro) eind jaren '80 naar 0,30 euro de laatste jaren. Zie je kostprijs maar in hetzelfde tempo te verlagen....
  Wij hadden een dier-sociaal-vriendelijke melkveehouderij: Maximaal 50 dieren per bedrijf ter voorkoming kuddestress, veel rust en bewegingsruimte met natuurlijk weidegang. De gemiddelde melkkoe ging ruim 6 lactaties mee, dus een levensverwachting boven 8 jaar. Maar voor een duurzaam voortbestaan is bij huidig prijspijl een melkprijs boven 50 cent nodig. Dat zit er ook de komende jaren niet in. Aangezien wij geen goed gevoel hebben bij een bioindustriele melkveehouderij, is stoppen de overgebleven keus.
  De consument ( lees handelskartel ) kiest voor bioindustrie. En als de consument jouw product niet meer wil, dan kan je beter stoppen......
  Na enkele jaren van afbouw hadden wij half januari de laatste melklevering. De laatste koeien, waaronder enkele 14 jarigen, genieten nog een kort pensioen totdat ook zij helaas naar het slachthuis moeten......

 • no-profile-image

  wouter petersen

  Dat land is gestolen Theo. Van de Aboriginals en de Maori's! Waarderen die de westerse boeren ook?

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dit onderzoek vind dagelijks in de winkel plaats. Toch wandelt 90% aan de biologisch lapjes vlees voorbij. Economisch belang (2 euro?) mag niet voorop staan. Laat me niet lachen. Het denken van Patrijs en Pieter gaat net zover. Met name Patrijs snapt nog niet hoe de grote mensenwereld werkt. De koe die ziek is en niet staat geeft melk. Dat is ook economisch belang. Verder is een koe die niet naar buiten hoeft beter af, laat hem kiezen en hij blijft binnen staan. Uit respect naar buiten, dat is alleen om burgergevoelens te strelen. En landelijk toont het heel mooi.

 • no-profile-image

  Cas

  Het is heel simpel; zolang het economisch belang van de consument niet wordt aangetast, dan preveleren de belangen van het dier. De uitkomst en opzet van dit onderzoek is dan ook waardeloos, dat had ik zonder onderzoek ook wel kunnen bedenken. Zo'n onderzoek is weer opgesteld op basis van bestaande wegen/inzichten etc. Zonde, weer een deuk voor de "wetenschap"!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hoi Han, ik ben het met je eens!!!... De innovativiteit van de industrie is groter dan van de boer en tuinder!!!... Een hoge melkprijs zal ook niet zo snel weer komen. Uiteindelijk zal elke boer en tuinder zich af moeten vragen; wat zijn de kosten en wat zijn de baten. Daartussen moeten keuze's gemaakt worden. In een begroting doen wij meestal een post onvoorziene uitgaven/kosten. Als ondernemer moeten wij ook de post onvoorziene concurentie niet onderschatten, ben ik helemaal met jou eens Han. Tenslotte; de Globalisering is een feit, daar kunnen wij niet meer omheen. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  johan

  Als de burger niet kan inzien dat een koe permanent op stal niet gelukkig kan zijn dan moeten we de kennis van de burger maar nodig bijspijkeren voor een beter imago in de melkveehouderij

 • no-profile-image

  patrijs

  Vanf de tijd dat ook de koeien niet meer buiten in de wei mogen omdat dit lekker makkelijk voeren melken en mesten is heb ik geen respect meer voor boeren.
  Alleen magere stervende zieke dieren zie ik nog in een stukje wei staan,niet uit respect maar omdat ze makkelijk met de tractor naar de weg te trekken zijn als ze dood zijn.
  3 generatisch staldieren en je hebt koeien die niet meer kunnen lopen.
  Je ziet nu al vee wat niet na het herkauwen niet meer op kan staan.
  Doorgaan boeren verziek het vooral voor jezelf.

 • no-profile-image

  Cas

  Als er geen geld is, dan kun je je dieren ook geen eten meer geven. Dat snapt elke hondenliefhebber. Dit flutonderzoek gaat daar volledig aan voorbij. Zonder economisch belang is er namelijk geen ruimte voor dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Peet

  Allereerst wil ik stellen dat in alle verhalen wel een kern van waarheid zit, al zijn sommige wel vrij extreem! Ik denk dat je als veehouder een ideale combinatie probeert te zoeken tussen het 'economische belang en het belang voor het dier'. Iedere melkveehouder is gedreven op overleven, maar dit wil niet zeggen dat we geen respect voor de dieren hebben.. De dieren worden in de tijd dat ze op het bedrijf zijn, netjes verzorgt en nagegaan. Waarbij je niet uit het oog moet verliezen om economisch rendabel te draaien. Maar ik wil hierbij wel onderstrepen dat de belangen van het dier ook in het belang van de veehouder zijn!

  Wanneer een consument 'op een bepaalde negatieve manier' aan kijkt tegen de belangen die de veehouders stellen met betrekking tot hun dieren. Denk ik dat het verhaal langs twee kanten duidelijker moet worden gecommuniceerd met de consument. Consumenten moeten een duidelijker beeld krijgen van de veehouderij en daarnaast worden gedrukt op de feiten, dat ze zelf wel eisen stellen maar daarnaast niet of nauwelijks bereid zijn om meer te betalen voor de producten en dat het hierdoor de veehouder dikwijls genoodzaakt is om economische beslissingen te nemen.

  In mijn ogen is dit een taak van belangenbehartigers, als zijnde de ZLTO, LTO ect. Ik denk dat deze partijen duidelijk op een rij moeten zetten wat nu hoofdzaken zijn en bijzaken. Op dit moment houden ze zich nog te veel bezig met bijzaken, wat voor de veehouders weinig tot vrij weinig oplevert. Belangenorganisaties moeten zich gaan inzetten voor dingen die er echt toe doen, hoofdzaken dus! Alleen dan kunnen dit soort discussies voorkomen worden en kan het imago van de sector behouden blijven. Want zeg nu eerlijk een goede samenhang tussen de veehouderij en de consumenten is essentieel voor de sector en de toekomst van de sector.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet, je stelling, dat bij lagere productie de prijs stijgt, is ten dele waar. Helaas zit de voedings industrie de melkveehouders op de hielen met >melk vervangers<. De laatste ronde Hoge melk prijs heeft deze onderzoeken enorm geactiveerd en dus zullen deze namaak zuivel producten er komen of reeds zijn, zo gauw het prijstechnisch klopt gaan ze enmass in de schappen. Hier ligt de maximale melkprijs en hoe hoog die precies is???

 • no-profile-image

  boer ut nestieser

  Een veel gemaakte vergising is dat de maatschapij(die vragen om duurzaam,dierwelzijn ,mileu,)en de consument (vraagt om prijs,gezond,lekker)twee de zelfde zijn,dus consumenten maken en andere keuze dan Wij de maatschapij

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.