Home

Achtergrond

EU wil aparte instantie voor afvalcontrole

Een nieuw EU-agentschap moet de strijd aangaan tegen illegale afvalstorten en andere overtredingen van Europese afvalregels.

EU-commissaris Stavors Dimas (Milieu) heeft dat maandag bepleit. Uit een studie blijkt dat afval op grote schaal illegaal wordt gestort, dat veel stortplaatsen niet aan de normen voldoen en ook illegale afvaltransporten vormen een probleem. Een op de vijf afvaltransporten in de EU blijken illegaal.

Toezien op veilig en milieuvriendelijk beheer van afval is momenteel een van de ernstigste uitdagingen voor de EU, vindt de EU-commissaris. Elk jaar wordt in de EU naar schatting 2,6 miljard ton afval geproduceerd, waarvan 90 miljoen ton als gevaarlijk wordt aangemerkt.

Plan is dat een nieuw EU-agentschap gaat toezien of de EU-landen wel goed genoeg controleren. Het bureau moet ook controles coördineren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.