Home

Achtergrond

EU teelt 12 procent minder transgene mais

In de EU is vorig jaar 94.750 hectare transgene mais verbouwd. Dat is 12 procent minder dan in 2008.

De belangrijkste oorzaak is het verbod dat Duitsland vorig jaar invoerde op de teelt van MON810. De International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) heeft haar jaarrapport gepubliceerd. De ISAAA is een organisatie die het gebruik van transgene gewassen wil stimuleren.

In de EU heeft alleen de transgene maissoort MON810 van veredelingsbedrijf Monsanto een teelttoelating. Deze Bt-mais is genetisch zo veranderd dat het bestand is tegen bepaalde insecten. Spanje teelt bijna 80 procent van alle Europese Bt-mais. Het areaal transgene mais in Roemenië en Tsjechië is flink gedaald. Alleen in Portugal is het areaal uitgebreid.

De ISAAA noemt naast het Duitse verbod nog een paar redenen voor de krimp van het areaal Bt-mais. “Het totale maisareaal is gedaald in de EU. Bovendien speelt de economische recessie een rol.”

In zes lidstaten is vorig jaar Bt-mais geteeld tegen zeven in 2008. Duitsland verbood de teelt vorig jaar. Frankrijk stelde in december 2007 al een verbod in. Polen kondigde in 2008 een teeltverbod aan, maar dat was vorig jaar nog niet effectief. In Roemenië werd tot 2007 transgene soja geteeld. Maar door de toetreding tot de EU mocht dat transgene gewas niet meer worden geteeld.

Greenpeace noemt de transgene teelt in de EU een mislukking. “De transgene gewassen falen op de akkers en ze falen op de afzetmarkten”, zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie tegen persbureau Reuters.

Of registreer je om te kunnen reageren.