Home

Achtergrond

EU-quotum rund komt niet vol

Het Hiltonquotum voor rundvlees komt waarschijnlijk niet vol. Dit systeem houdt in dat zes geselecteerde landen in het seizoen 2009/2010 65.250 gegarandeerd toegang hebben tot de Europese markt.

Halverweg het seizoen hebben Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay, Nieuw-Zeeland en Australië de beschikbare ruimte verre van opgevuld. Dat komt vooral door Argentinië en Brazilië. Argentinië mag 28.000 ton rundvlees leveren, maar zit halverwege pas op 3.400 ton. Brazilië heeft zijn van quotum van 10.000 ton slechts 760 ton benut.

De oorzaken zijn niet nieuw: De Argentijnse overheid zet zijn kaarten op de thuismarkt en legt restricties op aan de rundvleesexport en Brazilië heeft nog altijd moeite met de strenge EU-eisen. Maar dat zullen Europese vleesveehouders niet erg vinden, hun markt wordt hierdoor ontlast.

Of registreer je om te kunnen reageren.