Home

Achtergrond 2 reacties

EU: nitraatrichtlijn succesvol

Europese regelgeving om de nitraatvervuiling van oppervlakte- en grondwater tegen te gaan is effectief.

Niettemin is de nitraatconcentratie in sommige regio’s nog altijd te hoog. Dat is de conclusie van een rapport over de uitvoering van de Nitraatrichtlijn, dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Tussen 2004 en 2007 is het nitraatgehalte in oppervlaktewater bij 70 procent van de 27.000 meetpunten stabiel gebleven of gedaald.

Voor grondwater ligt dat nauwelijks lager, met 66 procent van de 31.000 meetpunten. Bij 15 procent van de meetpunten voor grondwater en 3 procent van de oppervlaktewatermeetpunten is het nitraatgehalte hoger dan de voorgeschreven 50 milligram per liter.

De Commissie maakt zich bijzonder zorgen over zeer hoge nitraatconcentraties in oppervlaktewater in Malta, Engeland, Vlaanderen en Bretagne. Ook de nitraatgehaltes in het grondwater in Zuidoost-Nederland, Vlaanderen, Engeland, delen van Frankrijk, Noord-Italië, Noordoost-Spanje, Zuidoost Slowakije, Zuid-Roemenië, delen van Estland, Malta en Cyprus zijn te hoog.

"Boeren hebben al veel gedaan om hun mestbeleid te verbeteren", aldus de nieuwe milieucommmissaris Janez Potocnik. "Maar in sommige gebieden blijft het voldoen Europese waternormen een serieuze uitdaging."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Duurzaam en realiteit

    Wat voor waarde kun je hier aan hechten? Het bleek dat in de natuurgebieden de nitraat uitspoeling het hoogste was. Dit komt natuurlijk niet publiekelijk naar buiten. Maar logisch is het wel, de ontrekking is er niet en alles wat er groeit en vergaat druppelt door in dieperen lagen. Ook zijn er nog veel riooloverstorten die niet gesaneerd zijn. Ook de norm van 50 milligram is zo maar een norm. Had ook 100 kunnen zijn! Ik denk dat het mestbeleid er weinig mee te maken heeft! Als men in de mest op een goede manier aanwend en op de juiste tijd, heb je bijna geen uitspoeling. Men moet niet doorslaan om de doelen te bereiken, dit ten koste van gezond en goed voedsel op de landbouwgronden. Men moet proberen duurzaam te produceren op de juiste manier , maar niet op onjuiste onderzoeksresultaten!

  • no-profile-image

    LTO-Hater

    Gelukkig zijn "wetenschappelijke" resultaten nogal stuurbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.