Home

Achtergrond

EU-melkprijs december iets lager

De gemiddelde EU-melkprijs in december kwam uit op €27,75 per 100 kg (bij 500.000 kg per jaar). Dat betekende een daling van €0,18 ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO.

De Nederlandse melkprijzen gingen in de laatste maand van het jaar nog wel omhoog. FrieslandCampina kwam, op het Finse Hämeenlinnan na, zelfs tot de hoogste melkprijs binnen de EU: €31,90. Maar de zuivelaars in de meeste andere landen moesten een kleine prijsdaling toestaan.

In Duitsland bleef Nordmilch steken op €26,84, maar zakte Humana met €0,99 ook tot €26,84. In België en in Frankrijk bleven de prijzen redelijk gelijk. Alleen Danone wist de melkprijs niet gelijk te houden. Die daalde met €1,13.

Ook in Groot-Brittannië en in Ierland gingen de melkprijzen omlaag, al ging dat niet met grof geweld. Het Deense Arla was één van de uitzonderingen. Daar ging de melkprijs met €1,31 omhoog.

In Nieuw-Zeeland zat ook weinig beweging in de melkprijs. Zuivelreus Fonterra noteerde €0,09 hoger en kwam uit op €22,58 per 100 kg. In de VS kwam de melkprijs in december duidelijk hoger uit. Die steeg met €2,01, tot €25,40.

In vergelijking met 2008 lag de gemiddelde EU-melkprijs in 2009 bijna een kwart lager. Nederland, Duitsland, Denemarken en vooral Ierland verloren veel terrein. De Franse zuivelfabrieken hielden de schade juist beperkt. Buiten Europa was de VS de grootste verliezer. Daar daalde de gemiddelde melkprijs met ruim een derde.

prognose:

iets hoger

Of registreer je om te kunnen reageren.