Home

Achtergrond 279 x bekeken

EU keurt pijnverdovend middel goed voor castratie

De Europese Unie heeft het middel Metacam (5 mg/ml) van Boehringer Ingelheim officieel toegelaten als pijnverdovend middel voor toepassing bij castratie van biggen.

Het is het eerste middel dat officieel is goedgekeurd als pijnverdovend middel bij castratie. De autorisatie van Metacam is gebaseerd op onderzoek van het Franse onderzoekscentrum CTPA.

Uit onderzoek van dit instituut blijkt dat het middel, als het wordt geïnjecteerd voor de castratie, ervoor zorgt dat de cortisolniveau’s in het bloed beduidend lager zijn dan zonder dit middel. Cortisol is een biochemische marker voor de hoeveelheid pijn en stress die het dier ondervindt.

Uit onderzoek zou ook blijken dat de biggen die het middel toegediend krijgen, sneller herstellen en weer normaal gedrag vertonen in vergelijking met dieren die geen pijnverdovers krijgen toegediend.

Tot nu toe is ook in Nederland wel gewerkt met lidocaïne als verdovend middel bij castratie. De werking van dit middel bij castratie was echter niet altijd even duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.