Home

Achtergrond 1 reactie

EU-importtarieven houden soms verwerkte producten buiten

De importtarieven die de Europese Unie hanteert voor tomaten, soja, palmolie en cacao zijn zo ontworpen dat bulkproducten eenvoudiger naar Europa kunnen worden geëxporteerd dan verwerkte producten.

Dat concludeert onderzoeksinstituut LEI. Volgens onderzoekers van het LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit, zijn tarieven voor bewerkte producten in bovengenoemde categorieën aanmerkelijk hoger dan bij onbewerkte producten. Ontwikkelingslanden zijn als grote exporteurs daarbij het grootste slachtoffer.

De importtarieven van suiker, kippenvlees en rundvlees discrimineren niet tussen onbewerkte en bewerkte producten. Bij suiker en rundvlees zijn de tarieven overigens eenvoudigweg voor zowel onbewerkte als bewerkte producten erg hoog.

Toch is 'tariefescalatie' volgens onderzoekers van het onderzoeksinstituut LEI niet per se een belemmering. In sommige gevallen wordt ondanks de hogere tarieven toch meer bewerkt product ingevoerd dan onbewerkt product. Dat kan bijvoorbeeld komen door een sterke vraag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kani Baal

    Hoe zo vrije wereldmarkt????? het is niet te geloven maar men doet werkelijk alles om de derde wereld buiten de deur te houden..Behalve van die vadsige kippenvleugeltjes .Die willen WIJ wel aan hun slijten. Hypocriete wereld .

Of registreer je om te kunnen reageren.