Home

Achtergrond 331 x bekeken 1 reactie

EU grijpt niet in op graanmarkt ondanks hoge oogstopbrengst

De Europese Commissie ziet vooralsnog geen reden om extra maatregelen te nemen op de graanmarkt.

Dat heeft landbouwcommissaris Dacian Ciolos gezegd op de EU-landbouwraad.

De Franse minister Bruno Le Maire had gevraagd in te grijpen, bijvoorbeeld via een uitbreiding van de interventievoorraden of het instellen van exportrestituties. Door overvloedige oogstopbrengsten zijn de graanprijzen momenteel laag.

Ciolos erkende dat de situatie, in het bijzonder voor gerst, moeilijk is. Maar het nemen van verdere maatregelen achtte hij niet nodig; Ciolos wees erop dat dit seizoen alleen al 14 miljoen ton graan is geëxporteerd.

Le Maire bracht naar voren dat de tarwe- en gerstvoorraden in de Franse graanopslagen tegen het eind van het seizoen zullen zijn opgelopen tot elk 4 miljoen ton. Ook de graanpakhuizen in Duitsland en Finland puilen uit.

Volgens Ciolos zal het instellen van restituties niet leiden tot een hogere prijs. Hij wil wel nadenken over een Europese bijdrage aan het transporteren van voorraden naar lidstaten die over voldoende opslagcapaciteit beschikken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    bier

    Wat te denken van eenmalige steun net als in de veehouderij?Volgens mij is de graan teelt nog slechter als de melkmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.