Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

EU-commissaris wil strengere begrotingsregels

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) wil dat de EU zo nodig meer macht krijgt om in te grijpen als lidstaten zich niet aan de begrotingsregels houden.

Oettinger heeft dat zaterdag gezegd in de Duitse krant Welt am Sonntag. "De EU-lidstaten moeten vanaf 2011 hun begrotingstekort verminderen. Als ze dat weigeren, moet het stabiliteitspact worden veranderd, zodat de Europese autoriteiten beter kunnen ingrijpen in het nationaal beleid. De stabiliteit van de euro moet worden gegarandeerd.''

Oettinger reageerde op de financiële crisis in Griekenland, dat door zijn torenhoge begrotingstekort het vertrouwen van de kapitaalmarkt dreigt te verliezen. De koers van de euro is daardoor onder druk komen te staan. Het stabiliteitspact schrijft voor dat een EU-lidstaat een tekort van hooguit 3 procent mag hebben, maar dat van Griekenland is meer dan vier keer zo hoog. Overigens hebben bijna alle EU-landen op dit moment een te hoog tekort omdat ze miljarden in de noodlijdende economie hebben gepompt.

De EU-leiders sommeerden Griekenland afgelopen week om zijn begrotingstekort snel terug te dringen. De EU-ministers van Financiën beraden zich maandag en dinsdag verder over de Griekse problemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  weer een Europees controle systeem erbij
  voor alle landen .want gelijke rechten gelijke kappen. schat wil je het goed doen zo.n 1.000 ambtenaren a 100.000 euro maakt.
  100.000.000 euro op jaar basis.
  en dan voor zijn vrienden en verlopen ambtenaren een paar commissariaten.

 • no-profile-image

  gert

  Ha,in Griekenland gaan ze al met 61 jaar met pensioen en dan willen ze ,dat wij ze financieel steunen,waar blijft gekke Henkie ?

Of registreer je om te kunnen reageren.