Home

Achtergrond 181 x bekeken

EU-burgerinitiatief voor zondagsrust

"Zondags horen pappie en mammie bij ons''.

Met die slogan uit de mond van enkele kinderen heeft een Duits Europarlementslid woensdag een burgerinitiatief gelanceerd om van de zondag een vrije dag te maken in de hele EU.

De zondag moet zo een Europawijde familiedag worden, waardoor de EU kan uitgroeien tot de meest kindvriendelijke regio in de wereld. De wekelijkse vrije dag is bovendien goed voor de gezondheid, vinden initiatiefnemer Martin Kastler (CSU) en enkele kerken.

Het burgerinitiatief is een nieuwigheidje in het EU-verdrag dat sinds december van kracht is. Het verplicht de Europese Commissie een probleem onder de loep te nemen als minstens één miljoen burgers uit een aanzienlijk aantal EU-landen een verzoek aan haar richten.

Hoewel de Commissie nog bezig is met de praktische uitwerking van dit nieuwe instrument, heeft het Beierse Europarlementslid Kastler al een initiatief gelanceerd. Op www.free-sunday.eu kunnen voorstanders van de verplichte zondagsrust zich aansluiten bij het initiatief.

Europarlementslid Peter van Dalen (CristenUnie) spreekt van een mooi initiatief. "Het goede is dat burgers en organisaties hiermee zelf een stem krijgen. Maar wat we er in het Europarlement mee kunnen, is nog wat onduidelijk. Iedereen is natuurlijk vrij om zijn zondag in te delen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.