Home

Achtergrond 9 reacties

EMB zwaait Fischer Boel uit

De European Milk Board (EMB) zwaait dinsdag als de huidige Europese Commissie voor het laatst vergadert, landbouwcommissaris Marianne Fischer Boel uit.

"Fischer Boel heeft vorm gegeven aan de liberalisering van het landbouwbeleid. De gevolgen van een vrije melkmarkt zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. De melkprijs bereikte vorig jaar een historisch dieptepunt en ook op dit moment zijn de vooruitzichten slecht te noemen", aldus de organisatie.

De bond zegt naast een afscheid ook kansen te zien in het vertrek van Fischer Boel. "De benoeming van de Roemeen Dacian Ciolos kan de start betekenen van een op de markt afgestemd beleid."

Namens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zijn voorzitter Hans Geurts en vice-voorzitter Dirk-Jan Schoonman bij de uitzwaai-actie in Brussel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Anne helemaal mee eens, ik hoop dat dit beleid voort gezet word en geen gejojo.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste Piet, de visie van de Roemeen Dacian Ciolos heeft in deze gelukkig nogal wat meer gewicht dan die van Thus.
  En wat dat goedkope voedsel betreft, dat argument treft betrekkelijk weinig doel. Slechts 20% van de consumentenprijs van voeding bestaat immers uit de kosten voor primaire productie. De overige 80% wordt verderop in de keten bepaald.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste Piet,
  Er wordt nog steeds volop gestuurd door de EU. Velen zien dit echter niet. Zij zien de toeslagen niet meer als een sturing aan een naar ontevredenheid werkende markt. Ook met de huidige invoerregelingen, laat staan hun doel zijn ze niet bekend. Neemt niet weg dat o.a. MFB dacht dat landbouw een gewone economische activiteit is. Ook onze huidige minister weet niet beter. Daarom durfde ze deze langzaamaan (omdat dit door de wet niet abrupt mag) aan de markt over te laten. Ze stond niet open voor de bijzondere eigenschappen van de landbouw. Indien je die niet erkent, kun je marktsturing niet verantwoorden. Een foutere visie bestaat er niet. In dat licht kan het dus niet slechter gaan dan de huidige weg. Dat geeft hoop, maar geen garantie. Deze garantie ontvang je indien de EU netto voedselimporterend dreigt te worden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland,

  ''Productiebeheersing'', schrijft een @Veehouder uit Overproductie. Gevaarlijke stemmingmakerij, schrijft @Anne uit fyslan. @Willem uit Hellendoorn, is het met Anne eens. @Kees uit eerlijke prijs stelt de vraag; betekent dat, dat iedereen zoveel mogelijk mag produceren ???. @Henk uit Salland, stelt de vraag; WAAROM kan de EU overheid geen invloed uitoefenen op de markt??? Moeten wij onszelf laten dicteren door landen buiten de EU ??? Wat een verdeeldheid he ? Helaas is de verdeeldheid binnen de EU ook GROOT !!!... Daarom zullen wij moeten leren met een vrije-markt-situatie om te gaan. Sinds de ''besluiten'' ongeveer twee jaar geleden genomen zijn, is er af en toe wat gepraat en wat Boter en Melkpoeder opgeslagen voor betere tijden. Maar meer niet!!!... Mocht ik het mis hebben graag correctie...!!! De EMB is nog onderweg, hebben zij al successen geboekt ???

 • no-profile-image

  henk

  @ Anne; ik begrijp niet goed waarop je je uitspraak baseert. WAAROM zou een EU overheid geen invloed kunnen uitoefenen op de markt? Ik kan niet begrijpen waarom jij zo denkt; m.i. is het zeer zeker een teken van zwakte, napraterij en een (er misschien langzaam ingeslopen) slaafse instelling.
  Beste Anne, WIJ zijn de realiteit. Met ons allen. Vergeet dat NOOIT. Moeten wij, onszelf soms laten dicteren door landen van buiten de EU? Beste Anne, probeer sterk te zijn en geef het goede voorbeeld door.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Harry, toeslagen zijn er nog, dat is waar. Hoe lang nog?, niet bekend. Het dilemma is; de politiek wil goedkoop voedsel voor de consument en de boer wil een fatsoenlijke prijs voor haar product, begrijpelijk!!!... Als ge dan de visie van de Rabobank bij name van dhr. Wim Thus weet, dan kunt ge ongeveer inschatten wat ons te wachten staat. M.vr. groet, Piet.

 • no-profile-image

  Kees

  Willwm, betekent dat, dat iedereen zoveell mogelijk mag produceren?
  Dat is op dit moment het beleid.

 • no-profile-image

  anne

  Gevaarlijke stemmingmakerij, alsof er een ander beleid zou komen. En alsof een eurocommisaris het beleid bepaald. Beste mensen, de realiteit bepaald het beleid. En die realiteit is dat de overheid de markt niet meer kan dicteren.
  (en zou de EU dat al kunnen, dan is ook nog eens de eurocommissaris slechts een klein schakeltje. Het Brusselse beleid wordt immers niet bepaald door de commissie maar door Landbouwraad)

 • no-profile-image

  veehouder

  hopelijk gaat er een frisse wind waaien. Mensen die respect voor hardwerkende boeren hebben, zijn beter in staat de melkprijs naar boven te brengen door b.v. volumebeheersing. Verburg straks ook maar afzwaaien. Als het de boeren slecht gaat, gaat de economie om zeep of de voedselzekerheid en kwaliteit komt in het gedrang. Een eerlijke melkprijs voor een gezond leefklimaat. Beheersing productie is het nieuwe toverwoord!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.