Home

Achtergrond 247 x bekeken 3 reacties

EDA tegen tussenpersonen in zuivel

De Europese zuivelindustrie, verenigd in de EDA, ziet niets in een Frans voorstel om officiële tussenpersonen aan te stellen om betere melkprijzen af te spreken voor boeren.

Dit heeft de organisatie laten weten bij monde van algemeen secretaris Joop Kleibeuker.

De Franse overheid heeft het voorstel voor de tussenpersonen gedaan bij de Brusselse High Level-groep, die zich buigt over de zuivelproblematiek. Volgens de EDA negeert het Franse voorstel het feit dat een groot deel van de zuivelindustrie al in handen is van de melkveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Willem. Dat de boeren hun zeggenschap bij de cooperaties zijn kwijt geraakt, wil niet zeggen dat ze geen baas meer zijn. Baas zijn moet je misschien wel afdwingen bij de besturen.
  De leden melkleveranciers hebben statutair doorgaans de mogelijkheid om de besluitvorming weer naar zich toe te trekken. Alleen de boeren hebben te lang achterover geleund in hun stoel, met de gedachte "Het bestuur stuurt wel en wil het beste voor ons".

 • no-profile-image

  Willem

  Betere melkprijzen afspreken kan echter niet binnen één coopératie in een concurrentie markt met andere coopératies en privé ondernemingen. Hoezeer de leden ook "baas" zijn, de argumenten van de directie (meestal vele malen deskundiger dans de bestuursleden) wegen vaak dermate dat het bestuur uiteindelijk niet veel meer in te brengen heeft. Bovendien krijgen (nieuwe) bestuursleden regelmatig bijscholing in het verdedigen van de belangen van de coopératie (persoonlijke waarneming binnen Sodiaal, grote coop in Frankrijk) waardoor hun eigenlijke taak, verdedigen ledenbelang tegenover de directie, vaak vergeten wordt.

 • no-profile-image

  Willem

  De EDA bedoelt zeker dat de malkveehouderij via de cooperaties de zuivelindustrie in handen heeft. De zuivelindustrie behartigt echter helemaal niet de belangen van de boeren. De omvang van de cooperaties is dermate dat de boeren niets meer te zeggen hebben. Juist om de noeren meer onderhandelingskracht te geven is het franse voorstel ingediend.
  Blijkbaar is de EDA hier bang voor omdat ze zo snel reageert. Bang dat haar positie zwakker wordt en de boeren misschien veel te veel macht krijgen en geld gaan verdienen als de prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.