Home

Achtergrond 1 reactie

Duitsland lokt deel Danish Crown

Danish Crown verplaatst grote delen van de varkensverwerking van Denemarken naar Duitsland als het bedrijf de aangekondigde besparing op de loonkosten niet haalt.

Dat zegt Kjeld Johannesen, directietopman van het Deense vleesconcern.

Johannesen doet zijn uitspraken over de vorig jaar aangekondigde besparingen tegen de achtergrond van de cao-onderhandelingen die vakbonden en werkgeversorganisaties momenteel voeren. "Als de problemen met de loonkosten niet kunnen worden opgelost, komen we met een plan B en dat zal een groot verlies aan arbeidsplaatsen met zich meebrengen in Denemarken. Dat is helaas geen dreigement maar een noodzakelijk onderdeel van dat plan", aldus Johannesen.

Danish Crown mikt op een besparing van 20 procent op de arbeidskosten. Dat komt neer op een slordige 80 miljoen euro en is een schakel in het eerder gepresenteerde kostenstructuurplan DC Future.

Johannesen: "Door de cao-onderhandelingen staat de voortgang van dat plan stil en nu moeten we zien wat daaruit komt. We willen allemaal een plan A. Alle medewerkers weten echter dat er een plan B kan komen."

Hoeveel slachterijen met hoeveel medewerkers Danish Crown wil verplaatsen naar Duitsland wil het concern echter in dit stadium niet zeggen. Gezien het beoogde bedrag gaat het echter om aanzienlijke hoeveelheden.

Volgens Johannesen draait het concern op het ogenblik niettemin goed. Het op 1 oktober begonnen eerste kwartaal van het lopende boekjaar heeft bevredigende cijfers opgeleverd. "We maakten een sterke start van het jaar met een sterke resultaatontwikkeling en hadden de wind in de rug op de markten, met name in Rusland, waar onze afzet is gestegen met 100 procent. Dat verandert echter niets aan het loonkostenprobleem", legt de directietopman uit. Danish Crown publiceert de kwartaalcijfers niet. Het concern presenteert alleen half- en heeljaarcijfers.

Eén reactie

  • no-profile-image

    anti grote cooperatie

    Hoezo besparingen?

    Vorig jaar hadden ze ook bespaard,en vervolgens kopen ze een zakenjet voor de top....

    Marktaandeel Rusland gestegen?..Ja dat kan ook wel als die een poosje dicht heeft gezeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.