Home

Achtergrond 8 reacties

Duitse zuivelexport naar Nederland groeit sterk

De Nederlandse export van zuivelproducten naar Duitsland blijft dalen, met name die van kaas.

Andersom neemt de Duitse zuivelexport naar Nederland sterk toe.

Dit blijkt uit een vergelijking van cijfers van het Productschap Zuivel en het Duitse Milch-Industrie Verband. De laatste organisatie heeft inmiddels cijfers over heel 2009 gepubliceerd.

Volgens deze cijfers verkocht Nederland vorig jaar 5 procent minder kaas aan Duitsland dan in 2008. In totaal ging 217.000 ton kaas de Nederlandse oostgrens over. Daarmee is Nederland nog altijd goed voor ruim een derde van de totale Duitse kaasimport (600.000 ton).

Van die 217.000 ton Nederlandse kaas bestond 191.000 ton uit foliekaas. Frankrijk was exporteerland nummer twee met 113.000 ton.
De Duitse kaasproducenten wisten vorig jaar hun export naar Nederland juist sterk te verhogen. Met een totale hoeveelheid van 105.000 ton verkochten ze 19 procent meer kaas aan Nederland dan in 2008. Van deze productstroom was foliekaas opnieuw het belangrijkste onderdeel (64.000 ton). In totaal verkocht Duitsland vorig jaar meer dan 900.000 ton kaas over de grens. Ook de Duitse export van room, boter en yoghurtachtige producten naar Nederland steeg vorig jaar sterk.

De Nederlandse zuivelindustrie verkocht in 2009 sowieso minder kaas over de grens dan in 2008, en ontving daar gemiddeld ook behoorlijk minder geld voor. Op slechts twee buitenlandse markten wist Nederland vorig jaar meer kaas af te zetten dan in 2008. Dat was op de Franse en de Zweedse markten. De export naar landen buiten de EU steeg ook licht, maar niet dankzij bestaande grote markten als de Verenigde Staten en Rusland.

Voor melkpoeders, gecondenseerde melk, boter en boterolie waren markten in West-Afrika en het Midden-Oosten van groot belang. De afzet van Nederlandse zuivel steeg daar zeer sterk.

Ook Indonesië was een belangrijke afnemer van Nederlands product, vooral van mager melkpoeder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Binnen de EU is sowieso vrije handel. Ook hier zal vraag en aanbod zijn werk doen. In duitsland krijgen de melkproducenten (met name in noord-duitsland) minder uitbetaald, voor de melk. Daarom kunnen de melkveredelaars hun producten voordeliger aanbieden!!!... ALDI en LIDL zorgen voor de rest!!!... Maar beste melkproducenten, concurentie heeft ook een zeer positieve kant; daar blijf je WAKKER BIJ !!!!!.....

 • no-profile-image

  Sybren

  Dan moet er in Nederland ook maar weer meer geproduceerd worden, waarbij het aanbod groter wordt zal de prijs ook wel weer dalen en dan kan er misschien weer meer op de Duitse markt
  worden aangeboden. Je hebt gelijk Piet, van concurrentie blijf je wakker.

 • no-profile-image

  gert

  Er zitten ook veel Nederlandse melkveehouders in Duitsland,die doen ook hun best

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik zie na dit bericht geen zonnige toekomst meer voor de Doc leveranciers...

 • no-profile-image

  Willem

  Frankrijk, als tweede kaasexporteur, kon dit jaar ook wel eens gaan helpen aan een versterkte concurrentie strijd. Het afgelopen jaar heeft Frankrijk de 1% quotum verhoging van 2009 niet verdeeld onder de boeren. Ook is de productieverevening buiten werking gesteld. Frankrijk vond het logisch in een overvoerde markt niet nog meer melk te produceren.
  Hierdoor is er in Frankrijk minder melk geproduceerd. Vanaf 1 april wordt dit anders. Fr gaat de 2% quotumruimte (2 x 1%) toekennen aan de boeren en ook de verevening weer aktiveren. Veel boeren hebben het afgelopen jaar rustig aan gedaan, omdat meer melken toch niets opleverde. Nu zijn ze verplicht om hun quotum vol te maken omdat ze anders een deel van hun quotum kwijt raken. In Frankrijk is de regel : minder dan 85% geproduceerd -> quotum vermindering.
  Dit alles kan een productiestijging in Frankrijk van 5 tot 8% veroorzaken (vergelijkbaar met 10 - 15% in NL). In 2008 hebben we gezien dat er een groot potentieel aan productiestijging zit, voornamelijk in het westen van Frankrijk.

  Maak je borst maar nat. Misschien wil de bank nog wel meer geld voorschieten ...

 • no-profile-image

  boer

  aan de overkant van de grens kost het land 15000 euro en in Nederland 40000. Als er 1 oorlog anders was gelopen waren delen van Nederland nu Duits of anders om, wat is het verschil Dus het is heel normaal dat de melk en dergelijke daar vandaan komt omdat daar de kostprijs van land en quotum veel lager liggen.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik weet het Gert, was een beetje sarcastisch bedoeld.
  Het is inderdaad negatief voor de Nederlandse zuivel, maar zoals Piet al opmerkte; zo werkt concurrentie!!! het houdt je aan het denken.

 • no-profile-image

  onzeker geitenboertje

  Wacht nog een paar jaar, dan zijn er dankzij alle ruimingen en regelgeving geen boeren meer in Nederland en wordt alles geimporteerd. Stop de massa slachtingen van dieren en boeren!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.