Home

Achtergrond

Duitse overheid koopt data-cd zwartspaarders

De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft gisteren van een informant een cd-rom met Zwitserse bankgegevens van Duitse belastingontduikers gekocht.

Het ministerie van Financiën van de deelstaat maakte gisteren bekend dat de informatie aan justitie wordt doorgespeeld.

Wie de cd aanbood is onbekend. De Duitse deelstaat betaalde 2,5 miljoen euro voor de informatie. Op de cd zouden de gegevens staan van vijftienhonderd Duitsers met een Zwitserse bankrekening. Met die kennis hoopt de fiscus meer dan 100 miljoen euro aan misgelopen belasting alsnog te innen.

In Duitsland zijn de meningen verdeeld, of het wel verantwoord is om een cd met gestolen informatie te kopen. Sommige politici zien de aankoop als heling. De Zwitserse bondspresident Doris Leuthard waarschuwde buitenlandse regeringen om geen geld te betalen voor vertrouwelijke informatie over spaarders met Zwitserse bankrekeningen. "Dat is zakendoen met criminelen. Dat is tegen de wet'', zei ze in januari bij het World Economic Forum in Davos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.