Home

Achtergrond

"Driekwart scholen heeft onbevoegde leraren"

Steeds meer lessen in het voortgezet onderwijs worden gegeven door onbevoegde leraren.

Bijna 80 procent van de scholen telde aan het begin van vorig schooljaar meer onbevoegden dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw.

Uit een steekproef van de krant onder een kwart van alle Nederlandse scholen blijkt dat verreweg de meesten (bijna 80 procent) inderdaad meer onbevoegden hebben moeten aanstellen. Aan sommige scholen is het percentage onbevoegd gegeven lessen in een jaar tijd verdrievoudigd, of zelfs verviervoudigd.

Enkele scholen weten voor nog niet eens twee derde van hun lessen een leraar met de vereiste papieren voor de klas te krijgen. Het aantal leraren zonder passend diploma zou daarmee voor het eerst sinds jaren zijn toegenomen. Volgens het ministerie van Onderwijs stond er in zowel 2006 als in 2007 bij 16,9 procent van alle lessen een onbevoegde leraar voor de klas. Over 2008 komt dat percentage uit op 18,1.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.