Home

Achtergrond 160 x bekeken

Drie dagen zweten op de Citotoets

Ruim 154.000 kinderen uit de groepen 8 van 6300 basisscholen (85 procent) beginnen vandaag met de Citotoets.

De test, die drie dagen duurt, bepaalt mede de studiekeuze voor het voortgezet onderwijs. Ook het advies van de leerkracht en de wensen van de ouders en de leerling wegen mee. In de week van 1 maart volgt de uitslag.

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, noemt de eindtoets een bewezen goed middel, maar vindt dat scholen zich niet blind moeten staren op de uitkomsten. Een woordvoerder: "Het advies van de leraar moet zwaarder worden gewogen.'' Onderwijsdeskundige Simone Doolaard van de Rijksuniversiteit Groningen is het met hem eens. "Het is een momentopname. Bovendien kan een kind niet goed zijn in meerkeuzevragen.''

Op aandringen van de koepelorganisatie doen ruim vijftig scholen in de regio's Assen, Roermond, Wijchen en Elburg als proef de toets pas over zes weken. Deze proef moet uitwijzen of hierdoor de overstap naar de middelbare school soepeler verloopt, omdat scholen meer tijd krijgen om hun leerlingen meer kennis op het gebied van rekenen en taal bij te brengen.

Dit jaar kozen bijna twee maal zo veel instellingen voor de digitale Citotoets. Vorig jaar bestelden 82 en dit jaar 156 scholen de versie op de computer. Deze test hoeft niet per se in deze week te worden gedaan. Tot 2 april hebben ze de tijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.