Home

Achtergrond 314 x bekeken 1 reactie

'Draagvlak voor nieuwe vorm van veilen groente'

Veel telers zien graag een nieuwe vorm van veilen terugkeren.

Die conclusie trok Dick Veerman, gespreksleider op Foodlog op een door Foodlog georganiseerde tuindersavond in Nieuwegein. Daar kwamen enkele honderden – voornamelijk telers – op af. Een minderheid van hen stelde aan het begin van de avond nog dat de klok te vroeg was afgeschaft. Het idee van de The Greenery was wel goed, maar niet goed uitgevoerd, gaf een teler als verklaring dat hij niet terugverlangde naar de oude veilperiode.

Wel stelde een meerderheid na een presentatie over het online verkoopsysteem voor bloembollen van Hobaho (veilen 3.0) dat een digitaal verkoopsysteem met een veilvorm de markt kan beschermen tegen effecten van versnippering. Dat instrument zou passen bij een structuurwijziging via bundeling in een associatie voor producentenorganisaties, stelde komkommerteler Robert Bergenhenegouwen. Ook Thijs Jasperse, woordvoerder namens de telerscollectieven P8 (paprika) en K8 (komkommer), gaf aan niet tegen een veilsysteem te zijn, maar dit begint bij vertrouwen tussen de telersverenigingen.

Veerman organiseerde met Rabobank Westland de avond nadat discussies over de toekomst van de tuinbouw op internet zo’n grote vlucht namen. Een oproep van Veerman om tot een structurele overleggroep te komen over de toekomst van de tuinbouw vond weinig weerklank. Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten noemde de avond een echte internetdiscussie waar analyses en conclusies te makkelijk getrokken werden. "Iedereen vindt dat er wat moet veranderen, maar dat bereik je niet met dit soort overleg."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Vooral de laatste zinnen zijn interessant ..... Nou meneer Ruiten over een paar jaar horen we wel wat u heeft bedacht. Misschien gaat u de Greenery wel weer overnieuw uitvinden.....zou me echt niet verbazen...

Of registreer je om te kunnen reageren.