Home

Achtergrond 189 x bekeken

Donner wil gedupeerde starters uit WW helpen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) komt met verschillende maatregelen om werklozen die met behulp van WW-uitkeringen een eigen bedrijf zijn begonnen en zich gedupeerd voelen door uitkeringsinstituut UWV, tegemoet.

Dat heeft de bewindsman woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt in reactie op het oordeel van de Nationale ombudsman dat het UWV de werklozen in de startersregeling niet goed heeft voorgelicht.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer oordeelde vorige week dat de werklozen niet goed zijn behandeld en op het verkeerde been zijn gezet bij de uitleg van de regels door het UWV. Daardoor werden WW’ers die voor zich zelf waren begonnen, later geconfronteerd met terugvordering van uitkeringsgeld en boetes.

Donner wil lopende beroeps- en bezwaarzaken tegen deze strafmaatregelen opnieuw laten bekijken. Ook worden diegene die nooit protest hebben aangetekend tegen de sancties, actief benaderd om hun zaak opnieuw te bezien. Verder kunnen zelfstandig ondernemers die door de terugvordering van uitkeringen en boetes in financiële problemen zijn gekomen, meer tijd krijgen om te betalen. De minister wil ook meer ruimte bieden in de betalingsregelingen, omdat ondernemers het door de economische crisis al niet makkelijk hebben.

Gespannen voet

Donner wil zaken die al door de rechter zijn behandeld en waarbij mensen zijn veroordeeld tot een boete en het terugbetalen van WW-gelden, niet heropenen. Volgens hem staat dat op gespannen voet met de beginselen van de rechtszekerheid. Volgens hem is in deze zaken ook de voorlichting van het UWV meegewogen.

Wie WW ontvangt, mag met behoud van uitkering een eigen bedrijf beginnen. De uren die aan het eigen bedrijf zijn besteed, moeten worden opgegeven bij het UWV. In de afgelopen jaren hebben UWV en Belastingdienst controles uitgevoerd op misbruik van de regeling tussen 2004 en 2006. In de jaren 2004 en 2005 zijn 26.237 mensen vanuit de WW als zelfstandige aan de slag gegaan. Ongeveer drieduizend zogeheten zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes.

Volgens Donner hebben 995 mensen bezwaar gemaakt tegen het terugvorderen van uitkeringsgelden en boetes. Het UWV heeft 22 procent van die bezwaren gegrond verklaard. In 294 zaken waarbij het uitkeringsinstituut het bezwaar als ongegrond heeft beschouwd, is bij de rechtbank beroep aangetekend. Daarvan zijn er 33 gegrond verklaard. Er lopen nog 118 beroepsprocedures over 2004 en 2005.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.