Home

Achtergrond 2 reacties

Dode vos op Texel is 'misplaatste grap'

De dode vos die afgelopen weekend op Texel langs de weg werd gevonden, is daar niet doodgereden.

Sectie wees uit dat het dier is doodgeschoten. Dat maakte Ecomare vandaag bekend.

De vondst zorgde voor een hoop onrust op het eiland omdat vossen van nature niet op de Waddeneilanden voorkomen. Het zijn onwelkome gasten, omdat ze de nesten van zeldzame op de grond broedende vogels plunderen.

Volgens Ecomare blijkt uit röntgenfoto's dat het dier doorzeefd was met minstens veertig kogeltjes. Een dergelijke hoeveelheid kogeltjes op zo'n klein oppervlak kan volgens het natuurbeschermingscentrum alleen veroorzaakt worden door een schot van heel dichtbij. Vermoedelijk is de vos gevangen en vervolgens in de kooi doodgeschoten.

Ecomare en Staatsbosbeheer concluderen daaruit dat het om een misplaatste grap moet gaan en dat de vos niet van Texel afkomstig is. "Er is op het eiland geen vangkooi voor vossen aanwezig en als iemand er een vos zou vangen, zou hij er geen enkel belang bij hebben hem langs de weg te leggen'', aldus Ecomare.

Er doen op het eiland al ruim een jaar verhalen de ronde over vossensporen. Ook meldden verschillende mensen zich die meenden een vos te hebben gezien. Maandag dacht Ecomare nog dat met de vondst van het dode dier bewezen was dat er inderdaad een levende vos op Texel was.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    spotvogel

    Horken, inderdaad! Maar het grote gevaar is wel dat er heel makkelijk met de veerboot levende vossen naar het eiland gebracht kunnen worden. Voor Vlieland ligt dat heel anders. Want daar kunnen maar heel weinig vergunninghouders met de auto komen. Een DNA-plaatje kan mogelijk de genetische afkomst van deze dode vos aantonen?

  • no-profile-image

    dierenvriend

    Zal wel weer een kunstje zijn van het gilde der horken

Of registreer je om te kunnen reageren.