Home

Achtergrond 6 reacties

Dit jaar 136 meldingen Q-koorts

Dit jaar zijn er 136 nieuwe gevallen gemeld van de Q-koorts.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Bij elf van die gevallen had de patiënt dit jaar zijn of haar eerste ziektedag. De deskundigen gaan er daarom vanuit dat die elf patiënten de ziekte enkele weken daarvoor hebben opgelopen.

Volgens het RIVM is nog niet aan te tonen of het aantal besmettingen afneemt, nu er op grote schaal geiten en schapen worden afgemaakt. Deze dieren verspreiden via hun mest de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt.

Bij de rest van de 136 nieuwe gevallen had de patiënt zijn eerste ziektedag vorig jaar of in de jaren daarvoor, of is niet bekend wanneer de ziekte zich openbaarde. Veel mensen melden zich pas bij de dokter met hun klachten nu de ziekte volop in het nieuws is.

Directeur Roel Coutinho van het RIVM verwacht dat door de ruimingen van de geiten en schapen de kans op besmetting van mensen afneemt. "Maar met hoeveel die kans afneemt, is niet zeker. De bacterie die de koorts veroorzaakt, is nog overal in de buurt van de besmette veebedrijven aanwezig. We weten dat die bacterie nog maanden kan overleven.''

Het aantal ziektegevallen van 2010 in de periode tot nu toe (elf), ligt hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Coutinho wil daar geen conclusies aan verbinden. De aantallen zijn daarvoor volgens hem te klein.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.Schepers

  Natuurlijk geen conclusie van Coutinho, want hij weet ook dat de gezonde dieren zijn geruimd en de dragers van de Q koorts-bacterie(schapen,geiten kinderboerderijen, duurmelkers enz.) zijn blijven lopen. Wanneer worden die (zogenaamde) deskundigen nou is op het matje geroepen, en de ruimingen stoppen.

 • no-profile-image

  fendtje

  werkt goed dat ruimen

 • no-profile-image

  dierenvriend

  of is dat misschien de MEXICAANSE griep ,daar hoor je niks meer over.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Is het voor 100% met zekerheid vastgesteld dat de bacterie via de mest wordt verspreid? Vlgs mij is het een vermoeden. Of zoekt het RIVM een reden om ook niet drachtige geiten af te maken? En wil het RIVM na een half jaar openbaar maken bij welke bedrijven geen Qkoorts bacterie meer in de melk is aangetroffen en of er wel of niet iets is aangetroffen bij de swabmonsters. Dus ipv alleen een zwarte lijst ook een witte lijst maken?

 • no-profile-image

  Theo

  In dit stukje staat duidelijk dat de bacterie nog maanden kan overleven in de buurt van de bedrijven. Dan is het toch raar dat op een kinderboerderij met besmette dieren het voldoende is dat deze dieren in een aparte ruimte mogen aflammeren en dan vervolgens binnen twee weken weer met het publiek in contact mogen komen. Dit is niet uit te leggen.

 • no-profile-image

  Deerne

  Blehh wat walg ik van die Roel Coutinho...
  En alles op de geitenhouder afschuiven terwijl het wild ook de baterie bij zich kan dragen...en juist dan de besmette geiten op een kinderboerderij.....dit valt zeker niet allemaal uit te leggen nee theo...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.