Home

Achtergrond

Deel vermisten Madeira teruggevonden

Zeker negentien vermisten door het noodweer op het Portugese eiland Madeira zijn teruggevonden.

"Ze waren niet verdwenen, maar geëvacueerd. Hun geliefden konden hen niet bereiken'', verklaarde een woordvoerster van de regionale regering dinsdag. Het aantal mensen dat werd vermist sinds de modderstromen van zaterdag, is teruggelopen van 32 naar dertien.

Volgens de zegsvrouw heeft het noodweer aan 42 mensen het leven gekost. Lokale media berichtten over 47 of 48 doden. In San Antonio, in de buurt van de hoofdstad Funchal, woonden honderden mensen de begrafenis bij van drie leden van een familie, onder wie een 5-jarig kind. Een hijskraan was zaterdag op hun garage gevallen, waarin ze schuilden voor het noodweer.

Duikers en reddingswerkers met speurhonden hebben de zoektocht naar slachtoffers nog niet afgerond. Alberto Joao Jardim, de hoogste bestuurder op Madeira, vreest dat een aantal stoffelijke overschotten niet zal worden teruggevonden. Een onbekend aantal mensen is mogelijk in zee gespoeld tijdens het noodweer op het eiland in de Atlantische Oceaan.

Huizen en wegen werden weggevaagd nadat zware regens overstromingen en modderstromen hadden veroorzaakt. Zeker 350 mensen raakten dakloos. Achttien mensen liggen nog in ziekenhuizen.

De regering in Lissabon heeft beloofd het eiland terzijde te staan. Ook komen er waarschijnlijk EU-gelden beschikbaar voor herstel van de schade op Madeira. Maandag werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met de natuurramp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.