Home

Achtergrond 1 reactie

De Jager: tegenvaller van 2 miljard euro

Dit jaar heeft het kabinet te maken met een tegenvaller van iets meer dan 2 miljard euro.

Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag gezegd in televisieprogramma Buitenhof. De Jager gaat de komende tijd met vakministers praten hoe ze de tegenvallers op hun terrein denken weg te werken.

Elk jaar bekijkt het kabinet in het voorjaar of uitgaven en inkomsten van de overheid niet uit de pas lopen met de begroting. Volgens De Jager hoort het ook bij een demissionair kabinet dat hij begrotingsbesprekingen aangaat met de vakministers, zodat ze niet meer uitgeven dan afgesproken.

De besprekingen over de zogenoemde voorjaarsnota beginnen altijd in maart en moeten uiterlijk in mei worden afgerond. De grootste tegenvaller zit dit jaar in de zorg. Daarnaast zijn er ook forse overschrijdingen in het onderwijs.

Fractieleider Mariëtte Hamer van de PvdA in de Tweede Kamer zei in een eerste reactie dat overschrijdingen altijd weggewerkt moeten worden, maar vindt dat bij bezuinigingen kwetsbaren ontzien moeten worden. Hamer stelde dat het juist van belang is om te investeren in de economie en dat het stimuleren van de werkgelegenheid ook geld oplevert.

Volgens SP-leider Agnes Kant mag het fragiele economisch herstel 'niet in de knop gebroken' worden. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema zei dat als erover bezuinigingen gesproken moet worden het alleen maar duidelijk maakt dat de verkiezingen niet snel genoeg kunnen plaatsvinden. Ze zei later in Buitenhof ook te vrezen 'dat ons armoedige onderwijs en onze armoedige zorg verder verschraald' door bezuinigingsplannen van andere partijen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De Jager had al een boel zwart geld opgespoord,moet dus dan even doorgaan,kan dit gat ook weer gedicht worden

Of registreer je om te kunnen reageren.