Home

Achtergrond 607 x bekeken 3 reacties

Dassenjacht helpt op lange duur niet tegen runder-tbc

De bestrijding van dassen helpt op de lange termijn niet tegen runder-tbc.

Dat blijkt uit onderzoek van het Imperial College en de Zoological Society in Londen. De onderzoekers hebben dit gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Het onderzoek is gebaseerd op een dassenbestrijdingsprogramma dat in 1998 door het Britse landbouwministerie is uitgevoerd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat in het eerste jaar na de bestrijding van de das wel sprake is van een vermindering van runder-tbc, maar dat na verloop van tijd de runderziekte weer op het oude niveau is. Na vier jaar is er niets meer van te merken.

Uit de berekeningen blijkt dat de kosten van de dassenbestrijding veel hoger zijn dan de kostenbesparing die boeren en overheid ervan hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  dat bericht over tb aan de frans-spaanse grens brengt mij tot deze oude draad, en wil even reageren op de twee reacties hieronder. Het is namelijk gewoon wél de das die de rundertb in Engeland en Ierland in stand houdt. Die redenering dat de landbouwhuisdieren in 'het huidige' systeem veel te dicht op elkaar zitten en zodoende door een te hoge infectiedruk de tb in stand houden is daar inderdaad de gebruikelijke, maar er klopt gewoonweg niks van. Hier in NL zijn we al jaaaren vrij, en de veebezetting is in de UK maar vooral Ierland veel lager dan hier. Volgens de door milieugroepen gebezigde en aldaar als algemene waarheid aangenomen theorie zouden wij hier dus nog veel meer tb moeten hebben. Nee, wanneer de dassen uitgeroeid worden, en men de eigen grond zou kunnen afsluiten voor derden (net zoals hier en overal elders op de wereld) zouden Engeland en Ierland ook tb vrij kunnen worden. Net zoals ze in de zestiger jaren vrijwel waren, voordat het grote das-knuffelen begon.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Pardon? Dassenbestrijding? De Das is een beschermd dier in de EU. Leeft merendeels van regenwormen, slakken, insecten en insectenlarven en van bessen, noten en andere vruchten. Welke bazoe boeloek wil zo'n dier nou uitroeien en welke gestoorde imbeciel beschuldigd zo'n prachtig dier nou van het verspreiden van ziekten? Nou ja, blijkt dus ook niks van te kloppen.

 • no-profile-image

  patrijs

  Wat een onzin om de das de schuld te geven,dit is nu typisch weerveehouders gebral/onzin.
  tijdens de Q koorts willen ze nu de schuld geven aan de duiven ratten,enz.
  Vooral een ander de schuld geven en vooral nooit kijken naar de manier waarop u vee op elkaar propt en de ziektes over u uitroept.

Of registreer je om te kunnen reageren.