Home

Achtergrond 193 x bekeken

DSM lijdt verlies door lasten

Het chemie- en farmacieconcern DSM heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies geleden door een aantal lasten.

Dat heeft DSM vandaag bekendgemaakt. Het bedrijf is voorzichtig optimistisch ten aanzien van dit jaar.

DSM leed een nettoverlies van 60 miljoen euro in vergelijking met een winst van 42 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2008. Analisten rekenden op een nettowinst van 131 miljoen euro. Afschrijvingen drukten het resultaat onder de streep met 102 miljoen euro. De omzet daalde met 4 procent tot 2,01 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebit) uit voortgezette activiteiten overtrof wel DSM's eigen prognose en kwam uit op 141 miljoen euro. DSM ging aanvankelijk uit van een resultaat tussen 84 miljoen en 139 miljoen euro en zei later dat het bedrijfsresultaat aan de bovenkant van die bandbreedte zou uitkomen.

"Na een moeilijke eerste helft van het jaar, haalde we betere resultaten in de tweede helft dankzij verbeteringen in Material Sciences'', aldus bestuursvoorzitter Feike Sijbesma.

Material Sciences is nauw verbonden met de auto-industrie, de elektronicasector en de bouwbranche. Deze markten werden het hardst geraakt door de recessie.

Ondanks de opgaande lijn in de tweede helft van vorig jaar houdt Sijbesma een slag om de arm. "Gezien het grillige verloop van het economische herstel zijn we voorzichtig optimistisch.'' DSM geeft geen concrete prognose voor dit jaar.

De voedingsdivisie van DSM, Nutrition, zal naar verwachting opnieuw goed presteren dankzij een aanhoudende stijging van de vraag en relatief stabiele prijzen die het bedrijf voor zijn producten kan vragen.

De resultaten bij de farmatak blijven onder druk staan, verwacht DSM. Het onderdeel kampt vooral met een aanhoudende prijsdaling en het verlies van tijdelijke omzet die ondermeer werd gehaald uit griepvaccins.

DSM verwacht dat de bouwsector en de maritieme markt zich in de eerste helft van dit jaar mondjesmaat herstellen. ,,Performance Materials en Polymer Intermediates doen het naar verwachting aanzienlijk beter dan in 2009 en DSM Dyneema laat naar verwachting een dubbelcijferige omzetgroei zien'', aldus het concern.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.