Home

Achtergrond 9 reacties

Contracttelers slikken lagere industrieprijzen

Industriegroentetelers van verwerker Oerlemans Foods tekenen teeltcontracten, hoewel de vertrouwenscommissie niet instemt met de prijsverlaging.

Dat zegt Wim Straver, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Volgens Straver gaan telers van erwten, sperziebonen en spinazie akkoord met prijsverlagingen van soms wel 25 procent, omdat ze geen beter alternatief hebben. Hij spreekt van een 'zeer bedenkelijk' prijsniveau. "De brief waarin we telers oproepen een juiste afweging te maken, maakt weinig indruk", concludeert Straver. "Veel telers zijn het wel met ons eens, maar ze hopen bijvoorbeeld met een dubbelteelt erwten en bonen toch nog een redelijk saldo te realiseren."

Volgens Lou Heijnen, directeur productie van Oerlemans Foods, is de vertrouwenscommissie wel akkoord met de voorwaarden. ”Het staat individuele telers echter vrij om een contract te tekenen. Er zullen telers afhaken, maar ik maak me geen enkele zorgen dat het teeltareaal niet ingevuld wordt. De onderhandelaars zijn op pad en ik hoor goede berichten. Bovendien krimpt het areaal met ongeveer 20 procent.”

Oerlemans zegt eveneens positieve reacties te krijgen van sperziebonentelers die voorheen voor Hak teelden. "We hebben al verschillende aanmeldingen. Er is voldoende animo om het areaal in te vullen." Oerlemans gaat de sperziebonen verkopen aan Hak. Theo Kool, voorzitter van de telersvereniging van Hak, spreekt de beweringen van Heijnen tegen. "Bij mijn weten is er nog geen enkele teler die gecontracteerd is door Oerlemans."

Volgens Kool lopen verwerkers het risico hun arealen niet ingevuld te krijgen. "In ieder geval niet op dezelfde plaats. Telers haken af bij Hak, Oerlemans en in het verleden bij Coroos omdat ze niet akkoord willen gaan met prijsverlagingen van 20 tot 25 procent." Kool spreekt van een collectieve aanval van de industrie op de telersprijzen. "Het kan niet anders dat er onderling afspraken zijn gemaakt over de prijsverlaging." Volgens hem moeten verwerkers meer marge halen aan de verkoopkant.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Het is slikken of stikken ,dat geldt voor meer sectoren in de land en tuinbouw

 • no-profile-image

  champignonboer

  Mischien een advies om op je land champignoncellen te gaan bouwen..het is geld bijgeven,maar je mag wel binnen werken en dat voor 365 dagen per jaar.

 • no-profile-image

  Joep

  Heren, niet zeuren over de afnemers en verwerkers. Alle prijzen die je voor je producten krijgt komen tot stand door vraag en aanbod.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Teun, als ik juist ben ingelicht heeft die 'handelaar' van Oerlemans een grote vergister staan die goed gevuld moet worden met o.a. plantaardige afvalproducten om stroom te leveren. Partijen die afgekeurd worden, en het afval van de verwerking kunnen zo een mooi extra centje opleveren ........ Dat is pas winst pakken; minder verwerkingskosten voor Hak, stroomopbrengst voor deze 'handelaar' en een lagere uitbetalingsprijs voor de teler die tussen de 'handelaar' en Hak gedeeld wordt.

 • no-profile-image

  fred

  Die extra schakel ertussen gaat in de polder met de vroegere cooperatieve verzendhandel werken. dus er zit nog een derde schakel tussen. Die mensen van de verzendhandel gaan nu voor hun concurent werken. Er blijft als men niet rechtstreeks voor de industrie teelt zoveel aan de strijkstok hangen dat de boer de pisang is. Contractvoorwaarden en risico`s in contracten zijn rechtstreeks voor de industrie veel beter dan voor die handelaren. Eigenlijk wel droevig dat een A merk als hak nu van handelaren die voor allerlei fabrieken werken waarvan er geen een A merk is en toch nog A merk blijft. Hoe kan dat. daarin waren wij als POC hun schakel.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren en tuinders staan vaak met de rug tegen de muur,hebben helaas geen regie meer over de markt

 • no-profile-image

  Teun

  Dat is vreemd. Nu gaat Hak van een handelaar kopen. Dus er komt een schijf tussen........tel uit je winst..........

 • no-profile-image

  Teun

  Je hoeft geen championcel te bouwen.Die staan in Kerdriel voor een habbekrats te koop. Het is jammer maar deze sector is allang over de top hier. We hadden al die Polen waarschijnlijk niet championtelen moeten leren......

 • no-profile-image

  Leen

  Sluitposteconomie pur-sang! Schaalvergroting? Hang je maar op aan de strop van LTO, Countus, Rabo, McCain en nu Oerlemans. Tarwe zaaien lijkt me een beter plan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.