Home

Achtergrond

Ciolos tegen verlaging importtarieven suiker

De nieuwe EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft zich gisteren uitgesproken tegen een verlaging van de importtarieven voor ruwe (riet-)suiker.

Portugal had hierom gevraagd, uit vrees dat de suikerverwerkende industrie anders met een aanvoertekort zou komen te zitten.

Momenteel is de wereldmarktprijs voor suiker ongekend hoog. De EU zou daardoor minder aantrekkelijk zijn voor suikerexporterende (ontwikkelings-)landen, betoogde Portugal. Het kreeg steun van Bulgarije, Finland, Roemenië en Groot-Brittannië. Polen zou juist tegen zijn.

Volgens Ciolos is echter geen sprake van een aanbodtekort. Door speciale afspraken met ontwikkelingslanden is dat volgens hem ook niet te verwachten. Ciolos gaat uit van een overschot van ongeveer 300.000 ton volgend jaar.

Eind januari verruimde de Commissie het plafond voor de export van surplussuiker vanuit de EU met 500.000 ton, bovenop het bestaande quotum van 1,374 miljoen ton. Het gaat om een tijdelijke maatregel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.