Home

Achtergrond 533 x bekeken

Certificatieplicht Roundup op verhardingen

Professionele gebruikers van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat op verhardingen moeten vanaf 1 mei gecertificeerd zijn.

De plicht geldt niet voor boeren, zegt accountmanager Geert Staring van certificatieinstelling NAK-Agro. "In het verleden is een verplichting ingesteld om onkruid duurzaam te bestrijden op verhardingen. Dat is vastgelegd in de DOB-methode. Maar er was nauwelijks controle op. Tussen 2006 en 2008 is het gehalte aan glyfosaat in het oppervlaktewater gestegen. Het middel spoelt gemakkelijk vanaf een verharding met het regenwater via de afvoer naar het oppervlaktewater. Toen is zelfs even gesproken over een verbod op het middel Roundup Evolution."

Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) heeft echter besloten tot een certificatieplicht. Staring: "In 2012 wordt dit opnieuw geëvalueerd. Als het gehalte aan glyfosaat in het oppervlaktewater dan nog niet is gedaald, loopt de producent van Roundup Evolution het risico dat het middel wordt ingetrokken. Evolution is een andere Roundup dan die boeren gebruiken op hun akkers."

Of registreer je om te kunnen reageren.