Home

Achtergrond

Celstraf voor grootschalige kaasfraude

Een kaashandelaar uit het Noord-Brabantse Wijk en Aalburg is vandaag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, plus 500 euro boete.

Fors lager

De 54-jarige man heeft zich schuldig gemaakt aan het op grote schaal frauderen met zuivelproducten.

Samen met zijn twee zoons, heeft de kaashandelaar jarenlang eigengemaakte kaas verkocht als merkkaas. Bij onderzoek door de politie werden duizenden valse verpakkingsstickers van merken als Uniekaas, Milner en Amalthea Geitenspread gevonden, die op de eigen producten zijn geplakt. Zo werden ze als A-merk verkocht. Ook rommelden ze met de houdbaarheidsdatum en informatie over herkomst en productiewijze op verpakkingen.

De veroordeling volgt na langlopende procedures. De rechtbank in Den Bosch probeerde de kaashandelaar al in 2008 veroordeeld te krijgen, maar door fouten van justitie, werd hij voor slechts één van de 62 ten laste gelegde feiten veroordeeld. De rechter legde hem een boete op van 60.000 euro en legde het bedrijf voor een jaar stil.

Afgelopen december werd de kaashandelaar door de voorzieningenrechter in Den Haag beboet voor het misbruik van de merknaam Old Amsterdam. Hij kreeg een verbod opgelegd om namaak-kaas met aanduidingen als Oud Amsterdam of Oude Amsterdam te gebruiken. Verder moest hij de proceskosten van ruim 6.000 euro betalen.

Toch viel de handelaar telkens weer in herhaling. Daarom wilde het Openbaar Ministerie (OM) de man en zijn zoons (24 en 26 jaar) veroordelen als leden van een criminele organisatie. Volgens de rechtbank is dat echter niet aan de orde. De twee zoons hebben werkstraffen gekregen van respectievelijk honderd en tachtig uur.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.