Home

Achtergrond

CSM ziet economisch klimaat in 2010 niet veranderen

CSM, de producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten, verwacht niet dat het economisch klimaat in 2010 significant verandert.

Om die reden wil het bedrijf dan ook geen verwachting uitspreken. CSM rapporteerde woensdag resultaten die licht lager uitkwamen dan de verwachting van analisten.

De omzet kwam uit op 2,55 miljard euro tegen 2,59 miljard euro in 2008. De omzet stond onder druk door lagere volumes met name in de bakkerij-ingrediëntendivisies. Een gunstige wisselkoers compenseerde dit.

Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 13,1 procent tot 150,6 miljoen euro. CSM had zelf aangegeven een verbetering van het resultaat te verwachten met 10 tot 15 procent. Analisten rekenden gemiddeld op een bedrijfsresultaat van 156 miljoen euro.
Onder de streep hield CSM 86,8 miljoen euro over tegen 90 miljoen euro in 2008.

CSM onthield zich van het geven van een financiële verwachting. Het consumentenvertrouwen is nog erg fragiel, aldus CMS. Bovendien is de werkgelegenheid onzeker. "Om die reden willen wij geen verwachting geven op dit moment.''

Wel zei het bedrijf dat het een aanzienlijke verbetering van het bedrijfsresultaat (ebita) in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar verwacht. Toen kwam het bedrijfsresultaat uit op 20,1 miljoen euro.

De bakkerij-ingrediëntendivisies in zowel Europa als in Noord-Amerika stonden in 2009 onder druk doordat consumenten minder buiten de deur aten en meer op prijzen letten. CSM levert onder meer bakkerij-producten aan tankstations en andere zogeheten out-of-home-gelegenheden.

Voor dit jaar verwacht CSM niet dat het consumentenvertrouwen fors omhoog gaat, dus er zal druk op de volumes blijven. Wel signaleert CSM een trend van consolidatie, waaraan het bedrijf mee zal doen.

De Purac-divisie, waar onder meer van melkzuur bioplastics gemaakt worden, zag de autonome omzet stijgen dankzij hogere prijzen. Purac, zo verwacht CSM, zal komend jaar groeien omdat het gaat profiteren van de trend van duurzame, groene producten.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,88 euro per aandeel tegemoet zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.