Home

Achtergrond 458 x bekeken 10 reacties

CDA: veel te weinig tempo beheerplannen Natura 2000

De voortgang bij het opstellen van beheerplannen voor Natura 2000-gebieden is volstrekt onvoldoende.

Dat zegt CDA-Kamerlid Ger Koopmans. "De minister [van LNV, Gerda Verburg] zou vóór 1 maart met een analyse van de ingediende beheerplannen komen. Die heb ik nog niet gezien." Ook andere fracties zijn kritisch over de voortgang.

Volgens Koopmans staan de beheerplannen vol met 'ecoproza'. "Verder staat er amper wat in. Zo ontbreekt een sociaal-economische paragraaf, met de kosten van te nemen maatregelen." Zonder zo'n paragraaf kan een beheerplan niet worden goedgekeurd en een Natura 2000-gebied niet definitief worden aangewezen, vindt Koopmans.

De CDA'er is ook ontevreden over het tempo bij het uitwerken van de programmatische aanpak stikstof (PAS). Die moet het bedrijfsleven bij Natura-gebieden ontwikkelingsruimte bieden, zonder natuur te schaden.

Verburg heeft de Kamer laten weten dat de PAS tegen het eind van dit jaar klaar is. Maar dan is ook de Europese deadline voor het definitief aanwijzen van Natura 2000-gebieden. "De enige zekerheid die er nu is, is dat boeren graag willen investeren", zegt Koopmans.
De Kamer debatteert vandaag met Verburg over de voortgang rond Natura 2000.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  @ Janneke Snijder is niet van het CDA,nl VVD ,ze staat zeer kritisch tegenover Natura 2000

 • no-profile-image

  gert

  Verburg moet eerst met Veerman overleggen hoe het verder moet.

 • no-profile-image

  gert

  Het kabinet is zijn eigen zwaard gevallen,de boer is de dupe en dader is vertrokken naar Natuurmonumenten

 • no-profile-image

  anne

  Nu volhouden Koopmans en Janneke Snijder!. De LTO hier stelt al veel langer dat de sociaal economische paragraaf absolute voorwaarde is, maar heeft daar steun bij nodig van Kamerleden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Lijkt erop dat het CDA toch een beetje bang is dat ze op natura 2000 worden afgerekend tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen

 • no-profile-image

  brabant

  Tuurlijk worden de Ger Koopmannen en Janneke snijdervrouwen bang. Heel even dan. Om na de verkiezingen in het oude patroon terug te vallen. Veel geschreeuw en weinig wol. Hopelijke trappen de boeren er niet in. Eerst meestemmen en daarna een zee met krokodillentranen vol huilen en janken. Schurken van het zuiverste water dit Cda-heer(s)schap.

 • no-profile-image

  Delfin

  Dat krijg je ervan als er veel te veel gebieden worden aangewezen, dan wordt het onoverzichtelijk en vergt de uitvoering veel meer tijd (en geld). Met dank aan het CDA die daar mede voor gezorgd hebben. Wanneer leren politicie nu eens echt helder en praktisch denken... Detailbeleid is niet meer van deze tijd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nuchtere Nederlander, je vergeet wel even een paar dingetjes. N2000 werd in deze vorm voorgekookt en aangedragen door Cees Veerman. Niet omdat die man, als minister tijdens één kabinetsperiode, ineens zoveel van de natuur was gaan houden, maar puur om twee dingen: MACHT en GELD! N2000 is daarbij slechts een hulpmiddel! Nét als de excessieve ruimingen van veestapels. Om nog maar iets te noemen! Je moet een ding wel heel goed in het oog houden: Veerman is de spin in het totale agri-industriële web! Hij is oud-minister van LNV, mede oprichter van de Greenery, bestuurslid van de WUR en de Rabobank, voorzitter van Natuurmonumenten, prominent lid van het CDA, eigenaar van twee akkerbouwbedrijven en joost mag weten wat nog allemaal méér! Dat uitgerekend zo iemand zulk een lange lijst N2000 gebieden opstelde en voorzag van loodzware en boerwurgende bepalingen, zou toch minstens te denken moeten geven. Of is dat té ontnuchterend?

 • no-profile-image

  Nuchtere Nederlander

  Om moedeloos van te worden! Toen Premier Balkenende naar de Euro commisaris ging om te klagen over te strengen eisen in de Natura 2000, kwam de aap uit de mouw. Wat velen allang wisten dat Den Haag zelf de schuld was van al die wurgregels, liep Balkenende zelf in die val. De ministerpresident moet toch alles onder controle hebben, hij is toch verantwoordelijk. Dat er in Den Haag rare vogels rond zwerven is wel bekend, maar dat ze proberen de land en tuinbouw en veehouderij onderuit proberen te halen met onzinnige rapporten en regels is wel duidelijk. Het wordt tijd dat er schoonschip gemaakt wordt. Het is een stinkende beerput!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Delphin, natuurlijk valt dit N2000-debacle het CDA aan te rekenen, maar de eerlijkheid gebied natuurlijk wel om daaraan toe te voegen ,dat de 2e Kamer (helaas: zoals gebruikelijk) heeft zitten pitten toen deze materie destijds aan de orde was. Achter de schermen wrijft Cees Veerman zich nu in de handen. Want te meer onvrede er over "zijn" N2000 ontstaat, des te productiever wordt het garen dat hij erbij hoopt te spinnen!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.