Home

Achtergrond 12 reacties

Buck (RFC): zelf aan aanbodbeperking doen heeft geen zin

Het heeft geen zin voor zuivelcoöperaties om zelf aan aanbodbeperking te gaan doen, om zo de prijs te laten stijgen.

Volgens directeur Werner Buck van Royal FrieslandCampina werkt dat niet, omdat het gat meteen wordt opgevuld door andere aanbieders.

Dat verklaarde Buck vanochtend ten overstaan van de vaste Kamercommissie LNV, die momenteel hoorzittingen houdt over de prijsvorming in de voedselketen. Sommigen in de sector, onder anderen LTO-voorzitter Albert Jan Maat, hebben in het verleden gepleit voor een beperking van de melkaanvoer.

Buck maakte zijn opmerkingen in het licht van de voorgenomen afschaffing van de melkquotering in 2015. Volgens hem is het veel zinniger iets te doen aan al te heftige prijsschommelingen. Daarbij ziet hij ook een rol voor de (Europese) overheid; die zou aan strategisch voorraadbeheer kunnen doen, niet alleen via een interventieprijs aan de onderkant van de markt, maar ook aan de bovenkant, door voorraden los te laten als de melkprijs hoog is.

Volgens Buck hebben coöperaties, en dus ook hun boerenleden, geen belang bij een te hoge melkprijs, omdat dat leidt tot vraaguitval; afnemers gaan zich richten op (plantaardige) alternatieven. "En die heb je niet een-twee-drie weer terug."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  student

  Ik begrijp niet waarom de overheid voorraden moet aanleggen indien de prijs laag is en verkopen als de prijs hoog is. Voor mij is het niet meer dan logische dat RFC dat zelf doet.

 • no-profile-image

  boer

  Wat een gelul, het lijkt wel een politicus. Een ijzeren wet is dat wanneer je de produktie laat krimpen de prijs omhoog gaat. Zo simpel is het. Maar wij zijn als boeren daar te dom voor. Uitbreiden en produceren maar, hoe meer hoe beter en waarvoor? Status? Dommigheid? Deze ratrace geldt ook voor m.n. de varkens, houdt bijna niemand vol.

 • no-profile-image

  Henk

  Who the fuck is (Werner) Buck? Buck goes for the bucks. Wel zijn eigen, niet voor die van de boer.

 • no-profile-image

  student

  Natuurlijk alleen voorraden opbouwen uit eigen productie. En de pakhuizen zijn reeds aanwezig in den landen. Iedere zuivellaar zou dit voor zich zelf moeten organiseren. En zo het principe van vraag een aanbod laten gelden.

 • no-profile-image

  Han

  De uitlating van dhr. Buck kan ik niet begrijpen. Hij ziet meer >winst voor de boeren< in de verkoop van veel melkproducten met een (te) lage melk prijs dan minder melk met een winstgevende prijs voor de boer. Hoe kan zo''n man een zuivel cooperatie leiden? Mij is altijd geleerd dat de cooperatie is uitgevonden om de boeren uit de klauwen te halen van de genadeloos uitbuitende handel. wil hij ook verdienen aan melkvervangers? Kan hij z eook maken en de winst uitkeren aan de leden. ik zou zeggen het maakt nie tuit of ik mijn geld verdien met melken levering of met kapitaal verschaffen. Boeren kapitaal is toch in de co-op vastgelegd.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  RFC heeft geloof ik het idee, dat ze boeren er een plezier doen om een lage melkprijs uit te betalen. Je krijgt dan in ieder geval geen vraaguitval. Helaas hou je weinig boeren over, maar dat schijnt voor hen geen probleem te zijn.

 • no-profile-image

  gaatze

  dus investering in een complexje waar hoeveelheden als een paar miljoen ton poeder kan worden opgeslagen?

 • no-profile-image

  boer

  Aan student, Volkel: Laat je niks wijsmaken of bangmaken, ook in de V.S. is met de melkerij geen droog brood te verdienen, Verhalen van 2 dollar verlies per koe per dag is de realiteit. Ook in b.v. Canada is al jaren in de varkenshouderij geen droog brood te verdienen, dit zijn feiten. Ondanks dat de boeren in deze landen veel minder regels en eisen hebben. Wanneer er ook nog eens een gelijk speelveld komt ( wat een Engelse voorman bepleit) hoeven we zeker voor niemand bang te zijn.

 • no-profile-image

  boerin

  belachelijk dat die Buck (wat voor vent is
  dat eigenlijk) moet uitmaken wat voor
  melkprijs wij boeren moeten krijgen.
  Gaat hij zelf zeker ook in salaris achteruit
  Waardeloos........

 • no-profile-image

  Loon

  Theorie van Friesland Campina is dus: Geef de boeren net genoeg dat ze niet omvallen, maar beslist niet meer. Laat deze theorie dan ook gelijk maar los op directie en bestuur, stel je voor dat je anders vraaguitval krijgt naar deze supermensen.

 • no-profile-image

  student

  @ boer, enter. jou ijzeren wet klopt inderdaad, maar een andere ijzeren wet is, wanneer wij de productie laten krimpen zijn er altijd wel anderen die het voor die prijs wel kunnen, evt. buiten EU.

 • no-profile-image

  wouter

  rfc heeft dus zijn doelstelling aangepast. was eerst de doelstelling: leden melk tot zo hoog mogelijke waarde maken. is nu de doelstelling pappen en nat houden. en wat is nu het probleem van afnemers die plantaardige producten kiezen dat is hun goed recht melk is voor hun een te duur product wat goed weergeeft wat melk is een kwalitatief hoogwaadig dierlijk eiwit met noodzakelijke vitaminen en mineralen waarvoor een goede prijs gevraagd kan worden

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.