Home

Achtergrond

Brussel wil meer samenwerking eurolanden

De Europese Commissie wil dat de zestien eurolanden hun economisch beleid meer op elkaar afstemmen.

Eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) komt binnenkort met voorstellen daartoe, heeft hij vandaag aangekondigd. Volgens Rehn laat de situatie in Griekenland zien dat er dringend meer toezicht nodig is op het economisch beleid om problemen eerder op het spoor te komen en de stabiliteit in de eurozone beter te kunnen garanderen.

Rehn is ingenomen met de afspraken die de EU-leiders donderdag hebben gemaakt over Griekenland. Ze spoorden de regering in Athene aan haar torenhoge begrotingstekort snel terug te dringen en waarschuwden de vorderingen goed in de gaten te zullen houden. Op financiële steun hoeven de Grieken voorlopig niet te rekenen.

Griekenland heeft een tekort van bijna 13 procent, terwijl de EU-limiet 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. De Griekse problemen hebben de koers van de euro onder druk gezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.