Home

Achtergrond

Britten willen meer actie tegen campylobacter in kip

De Britse voedselveiligheidsdienst, Food Standards Agency, heeft bij de bazen van de grote supermarkten aangedrongen op meer actie tegen de campylobacter in kip en kippenvlees.

Volgens de Food Standards Agency is 65 procent van alle kip in de winkels besmet met de bacterie en is campylobacteriosis ook één van de meest voorkomende infectieziekten in de Europese Unie. Directeur Tim Smith van de FSA heeft de algemene directeuren van de zeven grote supermarkten in Groot-Brittannië persoonlijk aangeschreven om er op aan te dringen om de strijd tegen de campylobacter de hoogste prioriteit te geven.

"Andere landen zijn er, in samenwerking met de detailhandel, in geslaagd het besmettingsniveau terug te brengen. Dat moet bij ons ook kunnen." De eerste reacties van de supermarktbedrijven zijn bemoedigend, aldus Smith. "Ze zien duidelijk een rol voor zichzelf en werken graag met ons samen."

Volgens Tim Smith moeten de winkeliers hun leveranciers van kip bepaalde gunsten voorhouden om hen tot betere hygiëne aan te zetten. Hij trekt onder meer een vergelijking met de melksector waar leveranciers premies of juist strafkortingen krijgen naar gelang ze al dan niet voldoen aan de gestelde eisen. "Diezelfde benadering moeten we volgen tegenover de leveranciers van kip om goede bioveiligheid van de fokkerijen en een laag niveau van besmetting in de vleesverwerkende bedrijven te verzekeren." Volgens FSA-directeur Smith is de tijd nu ook rijp voor zulke veranderingen op het gebied van het inkoopbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.