Home

Achtergrond

Britten sluiten contract bietenteelt

De National Farmers Union heeft met suikerfabrikant British Sugar een kaderovereenkomst gesloten voor de bietenteelt en prijzen.

Het contract voor vier jaar – te beginnen met gewas dat volgend jaar wordt ingezaaid – omvat afspraken over contractteelt, de bietenprijzen, bemonstering, transportregelingen en vergoedingen, een regeling voor telers die met bieten willen stoppen en financiering voor de British Beet Research Organisation.

NFU en British Sugar zijn tijden aan het onderhandelen geweest na enkele onrustige jaren rond de bietenprijzen. In 2008 moest de boerenbond zelfs terug naar de onderhandelingstafel nadat honderden telers de gemaakte prijsafspraken hadden verworpen. Om meer zekerheid te verkrijgen, hebben partijen nu onder meer afgesproken het invoeren van contractteelt in de Britse bietensector te versnellen.

De prijs voor quota suiker wordt jaarlijks vastgesteld aan de hand van een door onafhankelijke landbouwdeskundigen op te stellen mechanisme. Dat maakt het mogelijk om een gegarandeerde prijs af te geven op of voor 30 juni, voordat het contracteren van de telers begint. Telers hebben vervolgens een maand de tijd om hun teeltplan bij British Sugar in te dienen. De uit het mechanisme voortvloeiende prijs wordt in juni dit jaar voor het eerst bekend gemaakt. Volgens de NFU betekent dat vooral dat het risico van de variabele kosten in de bietensector van de telers naar British Sugar wordt overgeheveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.